Istoria liceului

2022. január 07.

Liceul Teoretic Ady Endre este o instituție de învățământ preuniversitar din Oradea, fiind cel mai important liceu cu predare în limba maghiară din Oradea. Instituția este urmașul de drept al școlii de fete aparținând „Ordinului Ursulinelor”, înființată de canonicul István Szentzi, care și-a început activitatea în 1772.

Vechea schola a parcurs un drum lung în istoria sa de peste două secole. Își începe funcționarea cu o școală primară condusă de ordinul Orsolya, unde are loc creșterea și educația fetelor.

În 1856 a fost înființat și liceul pedagogic, care a format în special dascăli pentru învățământul confesional. La sfârșitul secolului al XIX-lea instituția a fost extinsă printr-o școală orășenească de fete.

Primul Război Mondial a împiedicat dezvoltarea instituției și de la mijlocul anilor 1920 abia a putut face față existenței.

Al Doilea Război Mondial este o altă etapă semnificativă în istoria școlii. Reîncepe formarea profesoarelor, continuând vechile tradiții, iar liceul de fete își deschide din nou porțile. După 1944, odată cu ascensiunea sistemului comunist, liceul a trebuit să renunțe la metodele tradiționale de educare. În strânsoarea dictaturii instituția, având încredere în vocația educației, încearcă să se ridice, să „înoate contra curentului” prin nenumărate implementări și rezultate. Apoi a venit schimbarea: decembrie 1989. Liceul Industrial Nr.5 devine Liceul Teoretic „Ady Endre”.

În anul școlar 2021-2022 liceul funcționează cu 28 formațiuni de studiu, 8 clase la nivel gimnazial și 20 la nivel liceal, insumând în total 736 elevi și funcționând cu 58 cadre didactice. Liceul deservește întregul orașul Oradea și județul Bihor respectiv județele limitrofe, oferind elevilor cazare și masă în internatul și cantina proprie. Avem clase cu specializări: matematică-informatică intensiv engleză respectiv intensiv informatică, științele naturii intensiv engleză, filologie intensiv engleză. Începând cu acest an școlar am lărgit paleta educțională cu profilul pedagogic, specializarea educator - puericultor.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad