Feketekréta

2019. november 22.

Októberben és novemberben két rangos fesztiválon vett részt az Ady Endre Líceum színjátszócsapata, a Létra. A Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál (PADIF) mellett a csapat részt vett az első Erdélyi Magyar Diákszínjátszó Fesztiválon is. Az EMDIF-et a hajdani ODIF (Országos Diákszínjátszó Fesztivál) szellemi örökségét folytatva november 7–8. között Szászrégenben rendezték meg. A nagy érdeklődéssel és izgalommal várt eseményre Erdély-szerte jelentkeztek aktív diákszínjátszó csapatok.

A régeniek kitettek magukért: a szervezés gördülékenysége, a kedvesség, nyitottság, a csapatok felé irányuló figyelem igazi fesztivál-hangulatot teremtett. A zsűri konstruktív bírálata, a részletes kiértékelés, a profi világítás és hangtechnika eredményeképp a diákok valódi szakmai megmérettetésen érezhették magukat. Ebből adódóan volt hatalmas öröm és büszkeség az elismerés, amelyben a csapatot részesítették: a legjobb női szereplőnek járó díjat Kozma Kincső (9.o.), illetve a legjobb férfi szereplőnek járó díjat Kor Márk-Attila (11.o.) hozta el. A csapat legnagyobb büszkesége, hogy ezen a rangos versenyen első helyezést kaptunk.

A Létra idei előadásának címe Feketekréta, fókuszában a diákok, a fiatalok gondolatai, problémái, élettapasztalatai (-tapasztalatlanságai) állnak: saját világuk értékeit kérdőjelezik meg, görbe tükröt tartanak elé. A cím magyarázataként a diákok azt fogalmazták meg, hogy fekete krétával fekete táblára írni olyan, mint amilyen láthatatlan, de mégis maradandó nyomokat hagynak ők maguk is egymás életében. Ezeket a láthatatlannak vélt nyomokat próbálja láthatóvá tenni az előadás.

A szövegkönyvet a csapat improvizációs gyakorlatai alapján öntötte formába Mărcuțiu-Rácz Dóra, volt adys és Oltean Márk, 12.-es diák. A Létra–hagyományoknak megfelelően az előadás most is közös munka eredménye volt. A darab a csapat és mentoraik – Kozma Éva, Sarkadi Viktória, Gergely Tamás, illetve Oltean Márk – segítségével öltött formát. A produkcióban 27 adys diák játszik, akik a próbafolyamat alatt nagyon erős, összetartó csapattá kovácsolódtak.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad