Diákújságírók képzése

2018. január 23.

Az iskolaújság szerkesztőségének két tagja, Dézsi Kinga és Drăgan Anna a Mi újság, Ady?! legutóbbi, decemberi számával pályázva részvételt nyert a Teleki Oktatási Központban, Szovátán megrendezett diákújságírói szaktáborba. A táborban tizenhét erdélyi középiskola diákújságának szerkesztői vettek részt: Marosvásárhelyről három, Székelyudvarhelyről és Gyergyószentmiklósról két-két, Nagyszalontáról, Szilágysomlyóról, Maroshévízről, Négyfaluból, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Brassóból, Szovátáról, Bánffyhunyadról és Csíkszeredából egy-egy kétfős csapat. A résztvevők olyan jeles szakemberektől tanulhattak, mint Vallasek Júlia, kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kara Újságíró Tanszékének docense, illetve  Botházi Mária, a tanszék adjunktusa. A tábor ideje alatt a diákújságírók részt vettek a Nőileg magazin lapbemutatóján, majd ismertetőt hallgattak meg magáról a műfajról, megtanultak laptükröt készíteni,  végül pedig az összegyűjtött anyagokból létrehozott fiktív lap szerkesztésével, tördelésével, korrektúrázásával és nyomtatásával  fejezték be a táborbeli munkát.
 Drăgan Anna beszámolója:
„A szovátai diákújságíró táborban megtanultam, hogy az idő nem akadály. Egy hat órás utat le lehet rövidíteni, az újságírás szabályait akár egy óra alatt is meg lehet tanulni "zipelve", és egy nap alatt  remek újságot össze lehet állítani, ha mindenki dolgozik. A sok íráson kívül arra is maradt időnk, hogy meglátogassuk a hólepte Szovátát. Harmincnyolc gyerek, 12 szerkesztőség és két egyetemi tanár dolgozott együtt a "Teleki nyúzon". Kihagyhatatlan élmény volt együtt írni, szerkeszteni, tördelni, laptükröt készíteni velünk egyidős, írásra szomjazó diákokkal. Fényképeztünk, táborhimnuszt költöttünk, s emlékekkel gazdagodtunk.”

 

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad