„Ady-sokk” a robotolimpián

2016. november 25.

A csapattagok (Kozma Gergő-Tamás, Kristófi János-Mihály és Papp-Bálint Gergő, XI. D, matematika-informatika szakos diákok, felkészítőjük: Kotró László Lehel informatikatanár), és az őket elkísérő Nagy Zoltán matematikatanár szerda délután tartottak vetített képes élménybeszámolót az Ady Endre Középiskola könyvtártermében.

A nemzetközi robotolimpiáról azt érdemes tudni, hogy körülbelül 20 ezer diák indult rajta a világ minden tájáról, a november végén az indiai Új-Delhiben megrendezett döntőn pedig 82 háromfős csapat vett részt 50 országból. Az adysok idén nyáron Tatabányán nyerték meg a magyarországi szakaszt a saját kategóriájukban, így a csapatmunkának, vagyis a támogatók, a szülők és tanárok összefogásának köszönhetően kimehettek a világversenyre. Minden évben más és más a feladat, 2016-ban például  a szelektív gyűjtögetés, illetve szortírozás volt, melyet egy robot kellett elvégezzen, vagyis különböző színű elemeket kellett helyre vigyen, kiválogasson. A szín alapján meg kellett különböztesse a legóból készült konténereket, és azokat a pályán levő megadott pozícióba szállítsa. Odament például az egyik konténerhez, megnézte, hogy az zöld, és elvitte a zöld mezőre. A feladat ugyanaz volt Tatabányán és Új-Delhiben is, viszont a kettő között az „Ady-sokk” csapata új robotot készített egy másik elgondolás alapján, mert maximális pontszámot akart elérni, ami sikerült is.

A több száz legóelemből épített robot nagyságáról annyit, hogy egy 25 centiméteres oldalhosszúságú kockába belefér, tehát egyik oldala sem nagyobb 25 centinél, vagyis egészen kicsi a mérete, és nagyjából egy 1 kiló a súlya. Van egy karja, és a lényeg, hogy ennek egyik oldalával felveszi az egyik konténert, odaviszi a megfelelő mezőre, leteszi, majd szintén a karjával felveszi a másik színű konténert. Indiában külön kihívásnak bizonyult a robot újbóli összerakása megadott időn belül, illetve meglepetésként ott helyben kellett beprogramozni egy teljesítendő feladatot. A 82 csapatból néhány kiesett, maradt 64, majd folytatódott tovább feleződéssel egészen a legjobb 16-ig a selejtezés, a váradi fiúk pedig a végső fináléba, a legutolsó körbe jutottak, ahol, mint nemrég kiderült, a 10. helyre rangsorolták őket. (Ott, a helyszínen ezt még nem tudták meg).

Indiai élmények

A beszámoló során a versenyzők, illetve az őket elkísérő tanár indiai élményeiket elevenítették fel. Többek közt szó esett arról, mennyire csodálatos, tőlünk különböző országba csöppentek. Meséltek arról, hogyan utaztak háromkerekű riksán, milyen nagy zaj és tömeg volt a zebra nélküli utcákon, egy indiai bazárban miként érvényesül a kereslet-kínálat törvénye, miért más ízű ugyanazon gyümölcs ott, mint nálunk, mit esznek a helybéliek, miért érzi azt megtiszteltetésnek egy zöldségárus, ha egy tehén bemegy a boltjába és megeszi a portékáját, és nem kergeti el az állatot, milyen az agrai Tádzs Mahal, mit kezdtek a rengeteg majommal és mókussal stb.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad