Adys diákok szereplése Szalontán

2017. május 06.

Tíz diák és három tanár képviselte Nagyváradot a 2017. május 6-án Nagyszalontán megrendezett tudományos Diákkonferencián. A versenyzők több tagozaton mérhették össze tudásukat, illetve mutathatták be önállóan elkészített dolgozatukat: fizika, tudománytörténet és biológia témakörökben.

A diákkonferencián való részvétel feltétele az volt, hogy a dolgozat olyan eredményeket tartalmazzon, melyeket a diák önállóan, kísérletezés útján ért el, és hogy a dolgozathoz egy kísérlet  bemutatása vagy számítógépes modellezés is kapcsolódjon. Valamennyi tagozaton szaktanárokból álló zsűri értékelte a pályaműveket. A résztvevők 10 percben ismertették eredményeiket, majd a kísérlet bemutatása, rövid megbeszélés és a zsűri vagy a nézők által feltett kérdések megválaszolása következett.

A versenyzők három országból érkeztek: Romániából, Magyarországról és Szerbiából, ezért a verseny kétnyelvű volt, a dolgozatokat román vagy magyar nyelven mutathatták be a diákok.

A rangos mezőnyben az adys diákok több oklevéllel térhettek haza.

EREDMÉNYEINK:

A biológia tagozaton Kóródi Eszter-Mária és Nyéki Zita-Krisztina a talajok tulajdonságairól és talajszennyezés hatásairól tartottak előadást, és dolgozatukkal I. helyezést értek el. Gantner Kinga és Kovács Anna az enzimek működéséről szóló bemutatójukkal a III. díjat érdemelték ki. Valamennyien 11. osztályos tanulók. Felkészítő tanáraik: Ambrus Attila és Puskás Ágnes.

A fizika tagozaton I. helyezést ért el Szűcs András-Gábor és Veres Dávid-Gábor, akik a körmozgás rejtelmeibe avattak be minket. Dicséretben részesültek Boros Evelin-Vanessa és Köteles Valentina-Dóra, akik a plazmagömböket vizsgálták. A tudománytörténeti tagozaton Halmi Annamária és Papp Lili-Adél segítségével az ókori és középkori tudományokba nyertünk betekintést. Valamennyien 9. osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Takács Péter.

Gratulálunk a versenyzőknek az elért eredményekhez, és köszönet a szalontai szervezőknek a jól átgondolt, gördülékenyen lebonyolított versenyért, a tartalmas programért és a vendégszeretetért.

 

 

Puskás Ágnes




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad