Újra holland diákok az iskolánkban

2019. március 11.

Február 8-15. között a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum és a hollandiai Rijnlands Lyceum Sassenheim között zajlott le az idei cserediák-kapcsolatnak az első része.

Mindig nagy készülődés előzi meg a nagy eseményt. Az idén is hetekkel ezelőtt hozzáfogtunk tervezgetni, hogy mit is csinálhatnánk másképpen, jobban, mint eddig. Aztán egyszer csak elérkezett a nagy nap, és elkezdődött a rövid, de tevékenységekkel és eseményekkel zsúfolt egyhetes időszak.

Szombaton városnéző sétára mentünk, ahol a vendégek megismerkedhettek Nagyvárad csodálatos épületeivel: templomokkal, a színházzal, a városházával, és nem utolsó sorban az Ady Endre Elméleti Líceummal. Az idő velünk tartott, kellemes tavaszi napon sétálhattunk végig a színpompás paloták között, és messzire elláttunk a városháza tornyából.

A hosszú sétát bowlingozás követte, majd szabad program, melyet a diákok saját érdeklődésüknek megfelelően tölthettek el.

A családi nap érdekesége az volt, hogy a szülők úgy döntöttek, ők is részesedni szeretnének a hét örömteli eseményeiből, ezért összefogtak, és mindnyájan együtt mentek el meglátogatni a tordai sóbányát.

Az aranyosi menedékház nem először volt a diákok boldog és vidám együttlétének a szinhelye. De először történt meg, hogy annyi finom fánkot sütött Eszter néni, hogy 45 ember nem győzte enni és dicsérni. Még a komoly holland fiúk is hálásan mosolygós arccal köszönték meg, és másnap nagyon kellett igyekezniük, hogy a finom palacsintával, amit sütöttek, megközelitsék.

Hazafele jövet útba ejtettük a Medve-barlangot, mely nagyon tetszett a népes csapatnak. Olyan érdeklődéssel figyeltek az idegenvezetőre, hogy az megengedte, hogy több csoportképet is készitsünk.

Bár Konrád Tamás személyesen nem tudott részt venni a szerda délutáni táncházon, lelkes csapata derekasan helytállt, és az idén sem hagyták cserben iskolánkat. Ezúton is köszönjük a táncosoknak és a zenészeknek is, hogy lehetővé tették a szép estét odaadó munkájuk által. 

A csütörtök délelőtt a projektekről szólt. Csak ezek bemutatásakor derült ki, hogy nem elég vakon rábízni magunkat a vendégek által kedvelt modern segédeszközökre, mert a projekt nem csak egy Kahoot-játék lett volna.

A zsüri szigorúsága azért nem törte nagyon le a résztvevőket, akik a kellő kritika meghallgatása után szivvel-lélekkel ünnepelték meg  Roos 16. születésnapját, feledtetve vele, hogy szerető családja csak másnap tudja megölelni ez alkalomból.

A házigazdaságból kitűnőre vizsgázó diáksereg annak rendje és módja szerint visszakísérte a vendég hollandokat a repülőtérre, és azóta számoljuk a napokat, hogy hányat kell még aludnunk a mi utazásunkig.

Hisz még pár hét, és … viszontlátásra Hollandiában!

 

Pallai Márta tanárnő




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad