Szűrrátétek régen és most

2019. április 03.

Március 19-22. között Czirják Enikő tanárnő kíséretében 10 tehetséges adys diák Debrecenbe látogatott a “Szűrrátétek régen és most” című pályázattal, amely a Debreceni SZC Könnyűipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája kezdeményezésére jött létre.

 

A pályázat debreceni projektvezetője, Gyöngyné Czene Ágnes érdekes és tartalmas programot tervezett iskolánk diákjai számára, akik, amellett, hogy betekintést nyertek a debreceni iskola életébe, kedvükre  gyönyörködhettek a különböző művészeti ágak által nyújtott szépségekben: megtekintehették a Friss hajtás – 28. Debreceni Tárlatot, a Déri Múzeumot, valamint a Hortobágyi Nemzeti Parkot is.

 

Elméleti líceumba járó diákjaink elcsodálkoztak azon, hogy mennyi lehetőséget nyújt egy szakközépiskola. A csupán tanuláshoz szokott gyerekeink nem várt ámulattal nézték meg a jól felszerelt szabászati, kozmetikai, fodrászati, és design műhelyekben zajló tevékenységeket, és az azok eredményeként kiállított értékes munkákat, melyek nagy hatással voltak rájuk. Itt láthattak ízelitőt abból, hogy modern világunkban mekkora művészi értéket képvisel a hagyomány, hogy mennyire jól lehet ötvözni a „régen”-t és a „most”-ot.

 

Amint elmondták, a művészetek iránt különösen érdeklődő diákjainkat csodálattal töltötte el a Déri Múzeumban látott számos gyönyörű, mind külföldi, mind magyarországi művész által alkotott festmény, köztük elsősorban a Munkácsy-trilógia, melynek minden egyes része kalanddal felérő módon és nem kis erőfeszítések árán került „haza”. A múzeum egyéb látnivalóját is érdeklődéssel tekintették meg a fiatalok: elsősorban a néprajzi részleget, de az egyiptomi részleget sem hagyták ki.

Fiatal művészeink nagy örömmel látogattak el a Hortobágyi Nemzeti Parkba is, ahol a túra során mindnyájan meghatódtak a sérült madarak kifutója láttán, és ahol kis ideig kedvükre barátkozhattak a szabadon járkáló gólyákkal.

 

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy élménydús, igazán tanulságos és roppant kellemes kiránduláson vettek részt, melyhez nagyban hozzájárult a vendégfogadók kedvessége, figyelmessége, törődése. Hálásan köszönünk nekik mindent, és szeretettel várjuk őket Nagyváradra és iskolánkba április 2-5. között. 

 

                                                                                                  Pallai Márta tanárnő

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad