Cultura Nostra történelmi vetélkedő

2019. május 14.

Az idei Cultura Nostra történelmi vetélkedőre 186 csapat nevezett, iskolánk csapata sikeresen a döntőig menetelt, melyre csak az első tíz csapat kapott meghívást.
 A döntő helyszíne idén is a Pannonhalmi Bencés Főapátság volt, a verseny témája pedig A szétszakított Magyarország és az Erdélyi Fejedelemség 1526-1690 között.
Megtiszteltetésként éltük meg, hogy bent lakhattunk az apátságban, bepillanthattunk a mostani diákok életébe, egy mai bencés diák tárlatvezetésével  megcsodálhattuk a könyvtárat, a levéltárat, megmutatták az eredeti alapítólevelet, az ezer éves bazilikát. Gyönyörű volt az apátságot körülölelő világ is: az arborétum és gyógynövénykert, valamint a milleniumi emlékmű.
 A versenyre április 30-án került sor, és több, mint 4 és fél órán át tartott a küzdelem. A kezdeti ijedségünk után egyre jobban és jobban teljesítettünk, nagyon szoros versenyben a budapesti Piarista Gimnáziummal végeztünk holtversenyben az ötödik helyen, 2 ponttal lecsúszva a dobogóról.
 Az ünnepi vacsora keretében került sor a díjátadásra, ahol is a mi csapatunkat kitüntették a legjobban teljesítő  határon túli csapat címmel.
Köszönjük Ardelean Klementina tanárnőnek a felkészítést, Makai-Bölöni Juditnak pedig a versenyre való elkísérést.  



Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad