XV. Károly József Irenaeus fizika-és találmányverseny

2019. május 11.

Május 11-én reggel 9 órakor vette kezdetét a XV. Károly József Irenaeus fizika- és találmány verseny, amelyet idén is a nagyváradi Ady Endre Elmélet Líceumban rendeztek. A megnyitóra az iskola dísztermében került sor, ahol az iskola igazgatója, Vad Márta, Torjoc Silviu tanfelügyelő, illetve a verseny főszervezője, Bogdán Károly fizikatanár köszöntötték a versenyzőket. Mindhárman kiemelték az ilyen és ehhez hasonló tematikájú versenyek fontosságát, a gyakorlatiasság érvénybe lépésének hasznosságát, a gyakorlati tudás, kísérletezés, tudományos munka pótolhatatlan szerepét. Bogdán Károly elmondta, két, ma már komoly munkákat végző, ezen a területen sikeres, volt diákjai is támogatták a verseny létrejöttét, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is.

A verseny menete

A versenyen VI–XII. osztályosok vettek részt, összesen harmincan, két kategóriába osztva: VI–VIII. és IX–XII. Egyénileg versenyeztek, de a találmányokat együtt, csoportonként is elkészíthették. Bihar megye diákjai bárhonnan jelentkezhettek, magyarok és románok is vegyesen. Négy fél órás próbából állt össze a vetélkedő, az egyik egy klasszikus fizika feladatokat megoldó szakasz, a másodikban olyan kísérleteket kellett elvégezniük, amelyeket a szervező pedagógusok készítettek elő, a harmadikban pedig bizonyos információkat kellett minél hatékonyabban megtalálniuk számítógép előtt az interneten, a negyedik pedig az általános műveltség felmérését célozta meg a témán belül. Ehhez figyelmesen meg kellett hallgatniuk a megnyitókor Bogdán Károly Irenaeusról szóló kétnyelvű ismertetőjét, amiből később kérdéseket kaptak. Az ebédszünetet követően érkezett el a legizgalmasabb szakasz, amikor is a versenyzők a díszteremben bemutatták találmányaikat. „A támogatóknak és pályázatoknak köszönhetően nagyon szép, 50-300 lej érték közötti, nyereményeket is tudunk adni, az első 18 diák, tehát minden osztályból az első három ajándékot kap. A díkiosztás úgy szokott történni, hogy a pontszámok csökkenő sorrendjében jönnek ki a nyertesek, és bármelyik ott lévő nyereményt kiválaszthatják” – magyarázta a verseny főszervezője, és elmondta, fontos megemlíteni, hogy ezalkalommal már a negyedik olyan könyvet adják ki, amely összefoglalja a verseny feladatait. Ilyen könyvet minden résztvevőnek átnyújtottak, emellett diplomákat és érmeket is kapnak. A délután folyamán két vendégelőadásra is sor került. A Debrecenből érkezett vendégek, a National Instruments, „Interaktív DEMO-k és robotbemutatóö cím alatt tartottak előadást, illetve meghívott volt Néda Zoltán, a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetem tanára, az MTA tagja, aki „Rend és Rendetlenségö címmel adott elő.

A nyertesek

A verseny VI–VIII. osztályos első díjasai Şerban Elena, Ile Patricia a Gojdu-líceumból, illetve Pirvulescu Şerban az Onisifor Ghibu Líceumból. A IX–XII-es kategória nyertesei a Gojdu-líceumos Slavoia Alexandru, Trubacs Dániel az Emanuel Baptista Teológiai Líceumból és Kun Édua-Boróka az Ady Endre Elméleti Líceumból. A második díjakat a Gojdu Líceum hatodikos diákja, Vaida Şerban, illetve a kilencedikes Cseke Ştefan nyerte. Harmadik díjat kapott a Bălcescu gimnázium diákja, Lucuţa Luca Radu, és Bárdos Dominik az Ady-líceumból.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/05/12/xv-karoly-jozsef-irenaeus-fizika-es-talalmany-verseny.biharinaplo




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad