Jótékony összefogás Claudiáért

2019. október 26.

A közösség áldozatkészségének ereje mutatkozott meg ez év elején Duma Claudia esetében, amikoris a halálosan beteg kislány számára megteremtődött az anyagi feltétele annak, hogy a különös, itthon kezelhetetlennek bizonyuló kórral küzdő kislány kikerüljön Olaszországba egy olyan kórházba, amely az övéhez hasonló problémákra szakosodott. Hosszú küzdelem után Claudia végül március 6-án, már igen legyengült állapotban, elindulhatott. Mentő vitte Olaszországba, Páviába, a San Matteo klinikára. Ott kezdetben megerősítették az aplasztikus anémia diagnózisát, és elkezdték a speciális kezelését. Az állapota eleinte javult, de sajnos rövidesen erősen visszaesett, olyannyira, hogy a műtétet kiváltó, hosszadalmas kezelésre már nem láttak lehetőséget.

Közben a diagnózis is változott: mielodiplasztikus szindrómát állapítottak meg, és csontvelő-átültetést irányoztak elő. Donornak az apát tartották alkalmasabbnak. Elkezdték a felerősítését a transzplantáció érdekében. Az átültetés előtt kemoterápiás kezelésre volt szükség, amit Claudia belázasodása miatt meg kellett szakítani, és a beavatkozást el kellett halasztani. A kislány annyira legyengült a virózist követően, hogy már-már menthetetlennek tűnt. Végül is június közepén megtörtént a műtét, és a helyzet pár hétig biztatónak látszott. Azonban a család kálváriája ezzel még nem ért véget! Kiderült, hogy az első átültetés sikertelen lett. Ez száz esetből egyszer fordulhat elő. A rémálom folytatódott. Második átültetést terveztek, ekkor az édesanyát használták donornak. Az, hogy mindkét műtét esetében a családból került ki a donor, anyagilag nagy könnyebbséget jelentett. Ugyanakkor annak a lehetőségét viszont elvesztették, hogy valamelyikük ott munkába állhasson, hogy az ott tartózkodásuk anyagi hátterét biztosíthassák. Az, hogy az első műtét nem sikerült, több hónappal megnövelte a kint tartózkodás kényszerű voltát. A második műtétre végül július közepén került sor, egy újabb kemoterápiás kezelést követően. A két műtét nagyon megviselte a kis beteget, de életben volt! Ez a műtét viszont, hála Istennek, már sikeresnek bizonyult. Claudia lassanként erősödni kezdett – 32 kilósra fogyott –, a beültetett sejtek megtapadtak, beindult a csontvelő, lett immunrendszer, a leletei egyre biztatóbbak lettek. A második műtét után két hónappal, szeptember 17-én, végre Claudia elhagyhattaa kórházat. Az olaszországi tartózkodás és ennek tetemes költsége az előzetes számításokat jóval meghaladta a két műtét és a hozzájuk kapcsolódó hosszas kezelési, megfigyelési idő miatt. Ugyan a kórházat már elhagyhatta, de Páviában kellett maradniuk, a rendszeres, heti kétszeri orvosi ellenőrzés érdekében. Hála Istennek, mostanra már minden lelete biztató! Ma már úgy tűnik, hogy decemberben hazajöhetnek.

Tavaly télen derült ki, hogy Claudia fáradékonysága, gyengesége mögött komoly probléma húzódik meg. Egy éves rémálom érhet véget karácsonykor. Elfáradtak, testileg, lelkileg, idegileg. De a tragédiában megtapasztalhatták, hogy csodás emberek veszik körül, támogatják távolról is őket, nélkülük, az emberek áldozatkészsége, jósága, segítőkészsége nélkül ez a kedves, fiatal élet elveszett volna. A tavalyi karácsony rettegésben telt. Reményeik szerint az ideiben a születés – újjászületés csodáját tapasztalhatják meg!

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2019/10/23/kuzdelmes-idoszakon-van-tul-claudia-es-csaladja.biharinaplo




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad