Az Erasmus+ program ünnepélyes megnyitója

2020. január 20.

Január 18. és 25. között a Let’s Stop Consumption Frenzy- Fékezzük meg a fogyasztási őrületet című nemzetközi projekt házigazdája az Ady Endre Líceum. A már második éve zajló projekt a tudatos vásárlásra, a mértéktelen fogyasztás megfékezésére ösztönzi a tanárokat, diákokat, és rajtuk keresztül a szülőket is. Ennek a jegyében szerveztük iskolánkban is a heti tevékenységeket.

A megnyitó ünnepségen a részt vevő országok diákjait és tanárait saját anyanyelvükön köszöntötték az adysok: spanyolul, litvánul, görögül és törökül hangzott el a Jó reggelt! A kedves üdvözlő gesztus után iskolánk rövid történetével ismertette meg a vendégeket Kozma Kincső, 9.A osztályos diák, aki az Örökségünk őrei című programról is beszámolt, arról, hogy örökbe fogadtuk iskolánk épületét, ami azt jelenti, hogy felkutatjuk történetét, és igyekszünk a múltban rejlő értékeit felfedezni, megőrizni, továbbadni.

A megnyitó vidám pillanatai voltak azok, amikor minden ország előadta azt a kis – tánccal vagy mozdulatokkal kísért – dalát, amit aztán a többiekkel közösen énekelt vagy táncolt. Ezzel is igazolva, hogy a zene és a tánc kultúrák felett álló közös nyelv, összekötő kapocs.

Az ünnepség második része a számítógépes prezentációkról szólt: a projekt résztvevői vetített képeken és kisfilmeken keresztül számoltak be azokról a tevékenységekről, melyeket a Buy Nothing Day, vagyis a Ne vásárolj semmit- nap! keretén belül tartottak.

A dísztermi ünnepséget az ajándékcsomagok, kitűzők kiosztása zárta.

A délelőtti program az iskola körbejárásával folytatódott. A különböző országok diákjai vendéglátóikkal közösen, egy-egy adys tanár kíséretében járták körbe az iskolát, a szaktermeket, folyosókat, egy-egy osztályterembe is bekukkantva, ismerkedve kicsit az iskolánkban zajló sokrétű tevékenységekkel.

A közös ebédet a városnéző program követte. A vendégek kívül-belül megcsodálhatták a színházat, beülhettek a páholyokba, a nézőtérre, és a szakszerű idegenvezetés során megtudhatták azt is, honnan ered a „vasfüggöny” kifejezés, miért van tükör a páholyokban, mit jelent az, hogy „zárókő”, és arról is hallhattak, hogy a szocialista érában miért hanyagolták el a színházakat, és általában a múlt örökségét őrző épületeket.

A séta további részében a Szent László teret, a téren lévő épületeket, a Sas palotát mutattuk meg vendégeinknek, majd a várban zártuk a városnéző programot.

A hét további részében a régió nevezetességeivel is megismerkednek majd a külföldi vendégeink, ellátogatnak egy gyárba is, illetve műhelymunkák során gyakorolják majd az újrahasznosítást.

 

Kirkósa Enikő

 

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad