Iskola másként, ötödik nap, 10. C osztály

2020. január 27.

Mivel ma 30 éve annak, hogy az Ady Endre Líceum ezzel a névvel, különálló magyar tannyelvű iskolaként folytatthatta tevékenységét, ezért a mai nap folyamán az iskola történetével ismerkedtünk. Először kitöltöttünk egy kérdőívet, melyen sok feladat volt. Ebben az osztály minden tanulója részt vett. Futkostunk összevissza az iskolába, hogy válaszolni tudjunk a kérdésekre. Hárman töltöttük közben a kérdőívet, válaszolva azokra a kérdésekre, amiket tudtunk. Közben az évkönyvekben megpróbáltunk utánanézni azoknak a dolgoknak, amikre nem ismertük a választ, több-kevesebb sikerrel. Hogy mi a köze az Ady Endre Líceumnak Oroszországhoz kérdésre a válasz csak a végén ugrott be, hogy az utcanév, azaz Moszkva-mi ezt írtuk így, magyarosan. Ezután az oszi leadta a kitöltött kérdőívet 10 órakor.

Két kvízkérdés érkezett még on-line. Eleinte nehezen ment a bejelentkezés, de utána szerencsére sikerült válaszolnunk a kérdésekre. Érdekes kérdések voltak, amire nem tudtuk a választ, arra nem volt idő rákeresni, ezért sokszor tippeltünk. Meg is lett az eredménye… Az első kvízben 77%,  míg a másodikban 55% volt a helyes válaszaink aránya. Ha lett volna még egy kvíz, akkor abban valószínű 33%-ot értünk volna el, de szerencsére nem volt, vagy nem jutott a tudomásunkra… J

11 óra után Nagy Zoltán tanár úr elmesélte nekünk, hogy ezelőtt 30 évvel hogyan alakult át a kéttannyelvű, akkori 5-ös Számú Ipari Líceum magyar tannyelvű Ady Endre Líceummá.

Az iskola az 1771-1985 között csak magyar tannyelvű intézmény volt. 1985-től minden évben egyre több román tannyelvű osztályt indítottak, melyben a diákok több mint fele magyar anyanyelvű volt. Megtudtuk, hogy az 1989-es forradalom után, 1990 januárjában, egy tanári értekezleten, Ciubotariu Adrian akkori műhelytanár javasolta, hogy az iskola neve legyen “Ady Endre Líceum”. Majd, a kolozsvári Báthory István Líceum mintájára, a román tagozatos kollégákkal, a tanügyminisztériummal és a tanfelügyelőséggel megegyezésre jutva, a Nemzeti Megmentési Front jóváhagyásával sikerült véghezvinni azt, hogy ismét különálló magyar tanintézmény lehessen a mostani alma-mater. A román tagozat a volt pártiskola épületébe költözött és a Liceul Teoretic Aurel Lazăr” nevet vette fel. Mindehhez szükség volt bátorságra, gyorsaságra és szerencsére.

Köszönjük az érdekes, dokumentumokkal igazolt előadást Nagy Zoltán tanár úrnak. 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad