Iskola másként, ötödik nap, 10. C osztály

2020. január 27.

Mivel ma 30 éve annak, hogy az Ady Endre Líceum ezzel a névvel, különálló magyar tannyelvű iskolaként folytatthatta tevékenységét, ezért a mai nap folyamán az iskola történetével ismerkedtünk. Először kitöltöttünk egy kérdőívet, melyen sok feladat volt. Ebben az osztály minden tanulója részt vett. Futkostunk összevissza az iskolába, hogy válaszolni tudjunk a kérdésekre. Hárman töltöttük közben a kérdőívet, válaszolva azokra a kérdésekre, amiket tudtunk. Közben az évkönyvekben megpróbáltunk utánanézni azoknak a dolgoknak, amikre nem ismertük a választ, több-kevesebb sikerrel. Hogy mi a köze az Ady Endre Líceumnak Oroszországhoz kérdésre a válasz csak a végén ugrott be, hogy az utcanév, azaz Moszkva-mi ezt írtuk így, magyarosan. Ezután az oszi leadta a kitöltött kérdőívet 10 órakor.

Két kvízkérdés érkezett még on-line. Eleinte nehezen ment a bejelentkezés, de utána szerencsére sikerült válaszolnunk a kérdésekre. Érdekes kérdések voltak, amire nem tudtuk a választ, arra nem volt idő rákeresni, ezért sokszor tippeltünk. Meg is lett az eredménye… Az első kvízben 77%,  míg a másodikban 55% volt a helyes válaszaink aránya. Ha lett volna még egy kvíz, akkor abban valószínű 33%-ot értünk volna el, de szerencsére nem volt, vagy nem jutott a tudomásunkra… J

11 óra után Nagy Zoltán tanár úr elmesélte nekünk, hogy ezelőtt 30 évvel hogyan alakult át a kéttannyelvű, akkori 5-ös Számú Ipari Líceum magyar tannyelvű Ady Endre Líceummá.

Az iskola az 1771-1985 között csak magyar tannyelvű intézmény volt. 1985-től minden évben egyre több román tannyelvű osztályt indítottak, melyben a diákok több mint fele magyar anyanyelvű volt. Megtudtuk, hogy az 1989-es forradalom után, 1990 januárjában, egy tanári értekezleten, Ciubotariu Adrian akkori műhelytanár javasolta, hogy az iskola neve legyen “Ady Endre Líceum”. Majd, a kolozsvári Báthory István Líceum mintájára, a román tagozatos kollégákkal, a tanügyminisztériummal és a tanfelügyelőséggel megegyezésre jutva, a Nemzeti Megmentési Front jóváhagyásával sikerült véghezvinni azt, hogy ismét különálló magyar tanintézmény lehessen a mostani alma-mater. A román tagozat a volt pártiskola épületébe költözött és a Liceul Teoretic Aurel Lazăr” nevet vette fel. Mindehhez szükség volt bátorságra, gyorsaságra és szerencsére.

Köszönjük az érdekes, dokumentumokkal igazolt előadást Nagy Zoltán tanár úrnak. 
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad