Másképp-hét a 11.D-ben

2020. január 27.

Az Iskola másképp-hét idén a 30 éves évforduló jegyében is szervezett iskolai és iskolán kívüli tevékenységeket jelentett a 11.D-ben. Hétfőn a színház építésének történetébe kaptunk bepillantást, hallottunk az egykori váradi polgárok önérzetességéről és adakozó kedvéről, láttuk a felújításkor megtalált zárókövet, megtudtuk, miért is van tükör a páholyokban, és honnan származik a „vasfüggöny”kifejezés. A látogatás után a 30 évvel ezelőtti eseményekről szóló dokumentumfilmet néztünk a romántanárnővel.

A keddi napon ismert váradi személyiségek tartottak interaktív előadást az osztályban. Várdai Gabriella kommunikációs szakember a kommunikációs típusokról beszélgetett az osztállyal, kiemelve az asszertív kommunikáció fontosságát a mindennapokban, és azoknak a mondatoknak a jelentőségét az egymás közötti kommunikációban, mint az: „Értem, amit te mondasz”, illetve: „Ez az én véleményem.” Imre Zoltán kultúrantropológus a buddhista vallásról és a hozzá kötődő meditációs technikákról tartott kiselőadást, megmutatva az osztálynak azt, hogyan lehet elérni a „tiszta tudat” állapotát, amelyben minden tudás könnyen elsajátítható.

Szerdán a mozgásé volt a főszerep: a falmászást lehetett kipróbálni, illetve, mivel ezen a napon ünnepeltük a magyar kultúra napját, megnéztük azokat a kisfilmeket, melyeket adys diákok – köztük a mi Drăgan Annánk - készítettek arról, mit jelent számukra a magyar nyelv és a magyar kultúra.

Csütörtökön a Pozitron Diagnosztikához látogattunk, ahol megtudtuk, mi is az a PET CT, hogyan működik ez a fajta képalkotási mód, és láthattuk magát a berendezést is. Érdekes volt látni azt, hogy a klinikán több szakterület képviselői is dolgoznak: közgazdász, molekuláris biológus, radiológus asszisztens és fizikus is. Ez a látogatás is jó alkalom volt arra, hogy megtapasztaljuk, hogy egy fajta szakmának több felhasználási területe is létezik.

Ugyanakkor azt a következtetést is levontuk, hogy azok a szakemberek, akikkel ez alatt a pár nap alatt találkoztunk mind adys diákok voltak (Várdai Gabriella, Imre Zoltán, Hegedűs Krisztina, Kirei Melinda ismert és elismert szakemberek, Tütös István, Laczikó Renáta, akiknek nemrég végezték el az egyetemet), akik innen indultak, és építettek karriert itt, Nagyváradon.

A pénteki szabadnap után hétfőn iskolatörténeti vetélkedővel zárult az Iskola másképp program: kvízkérdések, az iskola különböző helyszínein való fotózkodás, osztálykép-készítés, feladatlap-megoldás, versalkotás szerepelt a feladatok között, amelyek játékosan ismertettek meg az egykori zárdaiskolával és az Ady elmúlt évtizedeivel.

 

 



video-1580114987.rar

video-1580115650.rar



Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad