Maratoni nap

2020. február 11.

Több éve hagyomány a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban, hogy Maratoni Napot szervezzenek. Ezúttal a 10. D osztály vállalta magára ennek rendezését, összesen 19 előadás volt.

A Magyar Kultúra Ünnepe alkalmából szervezett eseménysorozathoz csatlakoztak az adys diákok a Maratoni Nappal, melyet január 22-én délután 14 órakor kezdtek, és másnap reggel 8-ig tartott. A szervező osztály Bogdán Károly tanár koordinálásával állította össze a programot, mondta el Kürth-Varsoczky Réka tizedikes diák. A meghívott előadók a következők voltak: dr. Ambrus Lajos Attila, Béres Zsuzsanna, Bogdán Károly József, Domján Mária Katalin, Erdei István, Hanesz Annamária, István Zoltán, Kajántó Judit, Kegyes Róbert, Kozma Éva, Makai-Bölöni Judit, Nagy Zoltán, Pallai Márta, Puskás Ágnes, Staharóczky Noémi, Szabó Gergő-László, Sziraczki István, Tóth Beáta, Vad Zoltán, Závodszky Tamás Gábor. Az előadások témái között szerepeltek kamaszproblémák, függőségek, lélektan, önismeret, de kulturális témákat is érintettek, például az iskola történetét, magyar népművészetet, iskolatörténetet is. Az előadások mellett több olyan program volt, ahol egy kicsit mozogni is lehetett, például sétát is szerveztek Ady nyomában címmel, az iskolán belül tájfutást, és a hajnali órákban streching és jóga óra is volt.

 

Kürth Varsóczky Rékától megtudtuk: előzetes felmérést végeztek arról, hogy hány embert érdekelne az előadás-sorozat. Ebből kiderült, hogy a délutáni programokon körülbelül 200-an vennének részt, az éjszakaiakon pedig 150-en. A díszteremben szétnézve azt láthattuk, hogy ennél még talán többen is voltak.

 

Azok a diákok, akik folyamatosan, legalább hat órán át részt vettek az előadásokon, mentesítve voltak a csütörtöki programok alól. További díjakat is kaptak a tanulók: akik végigülték a 18 órát, és helyesen válaszoltak az előadásokkal kapcsolatos kérdésekre, pénzjutalomban részesültek, illetve több vásárlási utalványt is szétosztottak közöttük.



Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad