Zöld programok az Ady Endre Líceumban

2020. február 29.

Ebben a tanévben az V. Semmelweis Egészségverseny online fordulóiban a 11.E osztály tanulóiból álló “Polipeptidek” csapat (Bakos Dóra, Bíró Timea, Búzási Vivien, Kapalai Gergő, Perei Ágnes) és a 10.E és 11.D diákjaiból alakult “Adypociták” csapat (Bíró Bernadett, Majercsik Szilárd, Péter-Pakó Henrietta, Strifler Márk, Vér Roland) vettek részt.

A 2019 decembere és 2020 februárja között lezajlott online fordulók feladatai mellett a versenyzőket  további kihívás elé állították a szervezők: februárban egy “zöld projektet” kellett megtervezniük és lebonyolítaniuk, szem előtt tartva, hogy az egészség nem csupán a betegségek hiányát jelenti, hanem a környezettel kialakult testi -lelki egyensúlyt is, aminek a fenntartása csak egészségtudatos magatartással lehetséges, amiért a romló környezeti feltételek miatt egyre többet kell tenni.

A február 10-12. között zajló projekt során a fiatalok interaktív feladatokkal, felvilágosító előadásokkal hívták fel diáktársaik figyelmét az egészséges, környezetkímélő életmódra.

A projekt tárgyának megválasztása nem volt nehéz, hiszen a téma az “iskola melletti kátyús utakon és az iskolaudvaron hevert”, elég volt csak kissé körbenézni. Reggelente óriási kocsisorok állnak az utakon, uzsonnáikat sokan csomagolják egyszer használatos műanyagokba, valamint a szelektív szemétgyűjtés sem megy a legjobban.

A háromnapos akció során a Polipeptidek először a tanulók vásárlási szokásait mérte fel, és megtudtuk, hogy az ételvásárlás tekintetében iskolánkból sokan a túlfogyasztás csapdájába esnek. Ezért az Adyban zajló Erasmus- projekt célkitűzéseinek kiegészítéseként a szervezők “Buy Nothing” napot hirdettek, arra buzdítva diáktársaikat, hogy legalább 1 napig ne vásároljanak semmit. Az eredmény nem is maradt el, a büfében alig adtak el valamit aznap.

Az események sora a Zero-waste mozgalommal folytatódott, amelynek keretében az “Adypociták” és a “Polipeptidek” tagjai arra kértek mindenkit, hogy ezen a napon ne termeljenek szemetet az iskolában, a jövőben változtassanak csomagolási szokásaikon, ne használjanak annyi műanyag zacsit és egyéb csomagolóanyagot, ezzel is csökkentve a keletkező hulladékok mennyiségét.

Emellett az Adypociták ‘’Don’t waste YOUR Planet’’ címmel előadást tartottak az 5.A, 5.B, 10.D, 10.E osztályok számára. A "zöld diákok" elmagyarázták diáktársaiknak az energiahasználat következményeit, ismertették a klímaváltozás lehetséges okait, felhívták a figyelmet a szemét és a műanyag környezetre gyakorolt hatásaira és a függőségekkel terhelt életmódunk káros következményeire. Az előadás Kahoot-kvízzel zárult, melynek nyertese a nagyváradi csomagolásmentes bolt ajándékával távozhatott.

A programhoz csatlakozók on-line kérdőívet is kitölthettek, melyből kiderült az, hogy mennyire tartják fontosnak a Zero Waste életmódot, például az egyszer használatos termékek helyett előnyben részesítik-e a kulacs, uzsonnásdoboz, vászonszatyor használatát.

Azok, akik csatlakoztak az egészséges életmódot hirdető diákokhoz, együttműködésük jeléül képeket posztoltak és sztorikat jelentettek meg a projekt Facebook és Instagramm oldalain, ahol a képek nézegetése mellett alternatív megoldásokról és a probléma súlyosságáról is olvashattak.

A környezetvédő projekt harmadik napjának célkitűzése a széndioxid kibocsátás csökkentése volt. A szervezők népszerűsítették a gyaloglást és a tömegközlekedés használatát, arra kérve mindenkit, hogy igyekezzenek a lehető legkörnyezetbarátabb módon eljutni az autóval jelenleg amúgyis nehezen megközelíthető iskolánkhoz.

Az eredmények kiértékelése során kiderült, hogy az iskolánk diákjai közül több mint 300-an csatlakoztak a közösségi médiákon népszerűsített zöld mozgalomhoz.

Bízunk benne, hogy iskolatársaink lelkesedése nem múlik el, és a továbbiakban jobban odafigyelnek majd saját maguk egészségére és a környezetükre.

 

Péter-Pakó Henrietta

Puskás Ágnes




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad