Célkeresztben az olimpiai ötkarika

2021. február 24.

Nemrég saját egyéni rekordjával országos bajnok lett a 10 méteres légpisztolyos versenyen, korábban pedig sportlövészetben végzett az élen saját kategóriájában, szintén nagy pontszámmal. Ő az élesdi származású Bucsias Levente Mátyás, a nagyváradi egyetemi klub sportlövő szakosztályának a sportolója (edzői: Vasile Leţ és Adriana Floruţa).

Tizenegy évesen kezdett el érdeklődni a lövészet iránt az élesdi származású Bucsias Levente Mátyás, az Ady Endre Líceum kilencedikes tanulója, s eltökélt szándéka, hogy még sok éven, illetve akár évtizeden keresztül fogja űzni ezt a sportot. Már kiskorában tetszettek neki a háborús és autós videójátékok, hiszen ő már egy olyan nemzedéknek a tagja, mely nem műanyag csövekből fúj ki papírtölcséreket, vagy fadarabbal a kezében szaladgál az utcán, miközben azt harsogja, hogy „pák-pák”, hanem a számítógép előtt ülve menti meg hősként a világot. Szerencsére azonban a virtuális valóság nem szippantotta be őt végleg: egyszer, amikor az édesapjával a tengerparton nyaralt, az egyik este elmentek egy játékcéllövöldébe, ahol tíz golyóval kellett eltalálni a célpontot. Gondolta, kipróbálja, s hét vagy nyolc golyóval sikerült is jól megcélozni a táblát. Az édesapjának feltűnt, hogy talán tehetsége van a fiának a lövészethez, ezért miután hazajöttek, azzal lepte meg őt, hogy elvitte a Nagyváradi Egyetem klubjának sportlövő szakosztályába. Letesztelték, és Vasile Leţ edző kijelentette: kár volna, ha elkallódna a tehetsége.

Azóta rendszeresen viszik gyakorolni Matyit a szülei: eleinte kétszer egy héten, 2018-tól pedig szinte naponta. Ennek meg is van az eredménye, hiszen egy ideje minden kategóriában versenyezteti a klubja az élesdi fiút: nemcsak a saját korosztályának megfelelő kiírásban, hanem a felnőttek között is. Az indok pedig: így jobban tud fejlődni, mert a saját szintjén való versenyeztetés már nem jelent számára túl nagy kihívást.

Büszkék rá a társak.

Amúgy, bár talán a laikusoknak úgy tűnik, nem szükséges akkora fizikai erőnlét ahhoz, hogy valaki egy helyben állva kilőjön néhány tucat golyót, a valóságban ez nincs így. A kar, illetve kéz ugyanis bármikor megremeghet, ezért Matyi otthon is szokott gyakorolni, súlyoknak a kitartásával, hiszen akkora hely természetesen nincs náluk, hogy lőni is tudjon. De a súlyzózást legalább a kijárási tilalom idején is gyakorolhatta. A pisztolyt és a golyókat a klub biztosítja, erre nem kell költsön a család, sőt, néhány éve az utazási költségek egy részét is fedezi az egyetem.

Nem titok: a teljesítményorientáltság áldozatot követel Matyi részéről is. Reggel 6.50- kor ébred, általában 14 óráig a suliban van (nem pandémiás időszakban), ebédel, s délután 17 óráig edz. Ezután tér vissza a bentlakásba, kezd el tanulni, melyet nem ritkán este 9-kor fejez be. Kortársai inkább felnéznek rá, mintsem irigykednének. A gratulációkat kellő szerénységgel fogadja, az egyik legfőbb vágya pedig az, hogy ott legyen valamelyik olimpián, melyre nagy esélye van, hiszen a korosztályos válogatottnak a tagja. A másik célja pedig, hogy valamelyik fegyveres testületben szolgáljon, rendőr legyen vagy katona, talán mondanunk sem, hogy azért, mert akkor mindig puskák és pisztolyok közelében lehetne…




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad