Szép a városunk, Nagyvárad - nagyváradi aktualitások, információk

2021. április 11.

A nagyváradi Ady Endre Líceum az egyedüli Biharban és a környező megyékben, ahol dadaképzés indul magyar nyelven. Líceumi végzettséget kínál, négy év pedagógiai tanulmány után pedig az érettségi előtt szakvizsgát lehet tenni, melynek eredményeként szakképzett dada lesz az a fiú vagy lány, aki leteszi ezt a vizsgát.

A jövő tanévtől bővül a nagyváradi Ady Endre Líceum kínálata: dadaképző szakot indítanak leendő kilencedik osztályosok számára, szeretettel várják tehát azokat a fiatalokat, akik szívesen foglalkoznának pici gyermekekkel.

Az iskola vezetését már évek óta foglalkoztatta, hogy szélesíteni kellene a palettát, tavaly pedig meg is kapták a működési engedélyt négy pedagógiai szakra (dada, óvónő-tanító, animátor és mentor), melyek közül egyelőre a dadaképzést indítják el idén szeptemberben. Érdekes, hogy az egyetem előtti oktatás minőségét felügyelő ügynökség (ARACIP) értékelése is, melynek nyomán megszületett a miniszteri rendelet, online módon zajlott – idézte fel a történteket lapunk érdeklődésére válaszolva Vad Márta igazgató. Hangsúlyozta: a dadaképző szak líceumi végzettséget jelent, négy év pedagógiai tanulmány után az érettségi előtt szakvizsgát lehet tenni, melynek eredményeként szakképzett dada lesz az a fiú vagy lány, aki leteszi ezt a vizsgát. Nagy előnnyel indulnak azok a fiatalok, akik dadaképző szakon végeznek, hiszen akár már az érettségit követően elhelyezkedhetnek egy bölcsődében, mivel szakképzett dadusokká válnak. Aki azonban szeretne továbbtanulni, egyetemre menni, ezt is megteheti.

A pedagógiai végzettség mindig előnyt jelent bárhol, bármerre is fog valaki továbbtanulni vagy dolgozni. A négy tanulmányi év alatt az alaplíceumi tantárgyak mellett szakirányú tantárgyakat is fognak tanulni a jelöltek, úgymint bevezetés a pedagógiába, kisgyermekek lélektana, anya-gyermek kapcsolat, játék és tanulás, illetve hetente gyakorlaton vesznek részt különböző bölcsődékben és óvodákban, ahol megfigyelhetik, hogyan zajlanak a tevékenységek, és a gyakorlatban is elsajátíthatják e szép hivatás minden csínját-bínját. S mindezt magyarul. Különben az Ady-líceum az egyedüli Biharban és a környező megyékben, ahol dadaképzés indul magyarul, az anyanyelvünkön. A gyakorlatozást is magyar tannyelvű bölcsődékkel és óvodákkal karöltve fogják biztosítani. Ugyanakkor az angol nyelvet is emelt óraszámban tanítják, így a diákoknak lehetőségük nyílik arra, hogy a tizenkettedik osztály végén akár angol nyelvvizsgát is letehessenek, illetve sikeres vizsga esetén angol nyelvet taníthassanak az óvodákban. Vidékiek számára bentlakást és étkezési lehetőséget tudnak biztosítani az iskola keretein belül.

Tizenhárom hely áll majd rendelkezésre a dadaképző szakon a 2021–2022-es tanévben kilencedik osztályban. A pedagógiai szakokhoz hasonlóan itt is lesz egy előzetes képességfelmérés, ami már előre biztosítja a dadaképzőbe való bejutást. Ha a járványhelyzet miatt nem változtatják meg, akkor ennek a menetrendje a következő lesz. Május 19-én és 20-án a saját iskolájukban kell elkérniük a nyolcadikosoknak a titkárságról a beiratkozási lap mellékletét, ezzel május 24–25-én beiratkoznak az Ady-líceum titkárságán, majd május 26–28. között egy előzetes képességfelmérésen kell részt venniük. Május 31. az eredményhirdetés dátuma. Ezután pedig részt vesznek az országos felmérő vizsgán. További részleteket találni az iskola honlapján, a www.adyliceum.ro oldalon, vagy a titkárságon is lehet érdeklődni. „Bízunk abban, hogy a levágott matematika-informatika–intenzív angol osztályunkat is visszakapjuk, így erre a szakra is várjuk majd a leendő kilencedikeseket” – zárta beszélgetésünket Vad Márta.

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad