TÖRTÉNELEMÓRA A MÚZEUMBAN

2023. január 17.

Nagyváradon a 20. század elején 33 ezres zsidó közösség élt, a városban 29 zsinagóga és imaház működött. A holokauszt után 2700 zsidó tért vissza a városba, ahol hat zsinagóga maradt. A Teleki utcai ortodox zsinagóga Löbl Ferenc tervei alapján épült, ez volt az utolsó Nagyváradon épített zsinagóga.

Az 1926-ban épült Aachvas Rein ortodox zsinagógában berendezett és 2018. december 5-én átadott múzeum a váradi zsidóság gazdag múltjának méltó felelevenítése: ma a Zsidó Történeti Múzeum.

A zsinagóga helyén 1870-től zsidó imaház állt. Ebben az időszakban alapították meg a váradi zsidó közösség tagjai első önsegélyező és jótékonysági szervezeteiket. Ezek között van a „Chebra Ahabat Reim” (Ortodox Zsidó Kölcsönös Segélyző Egylet) is, amely szociális és anyagi segítséget nyújtott a rászorulóknak. Az Aachvas Rein elnevezés, amellyel a zsinagógát illették, ennek az egyletnek a nevéből származik.

A földszinten kronologikus sorrendben ismertetik a pannók a zsidóság jelenlétét Nagyváradon és környékén, továbbá a zsidó vallási hagyományokhoz köthető tárgyak, kiadványok vannak ott kiállítva, az emeleten pedig a nagyváradi vészkorszakot és a váradi gettóéletet bemutató tárlat van berendezve. A tárlatnyitó után a megjelentek fel is mentek az emeletre. A feljárat lépcsője melletti falra emberek sziluettjei vannak felrajzolva, feljutva a padlón egy sínpár rajza látható, mely a koncentrációs táborba vezető vasúti sínekre utal, míg a másik lépcsősoron, mely lejáratként szolgál, kövek vannak elhelyezve a lépcsőkön.

Az emeleten, közvetlenül a lépcsősor melletti falakra a holokausztban elpusztult zsidók nevei vannak felírva, ugyanakkor egy interaktív kijelzőn is olvashatók az áldozatok nevei. A tárlókban különböző dokumentumok, fényképek láthatók ebből az időszakból, az emeleti rész egyik sarkában pedig Heyman Évát idézik meg fényképekkel, a naplójából vett idézetekkel, valamint egy, a naplóban említett piros bicikli kiállításával. A szépen berendezett, átgondolt tárlat egyetlen szépséghibája az, hogy pannók magyar nyelvű szövegeiben sok zavaró helyesírási és nyelvhelyességi hiba van.

A múzeumban erősen érződik a váradi zsidóság nagy személyiségei, köztük Heyman Éva vagy Mózes Teréz holokauszttúlélő szelleme. Kiállításra kerültek életrajzaik, naplóik és számos személyes tárgyuk is.

Ardelean Klementina




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad