Embernek lenni – a Body Worlds kiállításon jártunk

2023. január 24.

Január 23-án a 10.F, 11.E, 11.F, 12.F osztályok anatómia iránt érdeklődő diákjai megtekintették Budapesten a Body Worlds című kiállítást Buna Boglárka, Ianc Dóra, Puskás Ágnes és Takács Péter tanárok vezetésével.

A tárlat lehetőséget nyújtott arra, hogy ámulatba ejtő utazást tegyünk az emberi test belsejében. A kiállítótermekben láthatóvá és kézzelfoghatóvá váltak szervezetünk működései, előbukkantak az izmok, a vázrendszer, az idegrendszer, feltárultak előttünk a keringés, a légzés, az emésztés és a kiválasztás szervei.

Orvostanhallgató tárlatvezetőnk számos érdekességgel, gyakorlati példával tette izgalmassá és olykor dermesztővé rendhagyó anatómiaóránkat. Megdöbbentő volt közvetlen közelről szemlélni egy beteg máj, lép, érrendszer vagy tüdő szöveteit. A magyarázatok mellett bemutató képernyők és dokumentumok segítettek megérteni, mi zajlik le a szervezetünkben sportolás, munka, vagy épp pihenés közben.

Különleges volt az  „embrióterem”, ahol közvetlen közelről láthattuk a „csodát”, vagyis a parányi megtermékenyített petesejtből kifejlődő emberi test egyedfejlődésének szakaszait.

Az élettani folyamatok és szinte művészi alkotásnak tetsző testek (műkorcsolyázó, kötéltáncos, magasugró, fáklyavivő, festő) bemutatásán túl egy mély összefüggésre is rámutat a kiállítás. A donorok ismeretlenek. Csak az bizonyos, hogy mindannyian a bonyolult, törékeny és öntudattal rendelkező emberi fajhoz tartoztak.

A kiállítás tanulsága, hogy bár mindannyian más-más testben élünk, valójában nagyon hasonlóak vagyunk. Anatómiánk és életműködéseink szinte ugyanolyanok származásunktól, kinézetünktől, korunktól, vallásunktól, anyagi helyzetünktől, családi állapotunktól, státuszunktól és nézeteinktől függetlenül. 

Mindnyájan emberek vagyunk. Még ha ezt hajlamosak is vagyunk elfelejteni.

 

Puskás Ágnes




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad