Nagyszerű eredmények az országos matematikaversenyen

2023. február 26.

Február 20. és 23. között Aradon, a Csiky Gergely Főgimnáziumban zajlott az idén az Országos Magyar nyelvű Matematika Olimpia országos szakasza. A verseny a romániai, magyarul tanuló V–XII. osztályos diákoknak szólt. Idén 186 diák versengett, nyolc évfolyamon.

Bihar megyéből a 8 diák helyett a visszaosztás után 11-en vehettek részt az országos megmérettetésen, ebből hatan adysok voltak.

A házigazda aradiak végtelen szeretettel és odafigyeléssel fogadták a versenyzőket. Az ünnepélyes megnyitóra az aradi színházban került sor, amit rövid történelmi bemutató és koszorúzás követett a Szabadság-szobornál. 

A verseny első napján minden diáknak 3 óra állt a rendelkezésére a 4 versenyfeladat megoldásához, amit a bizottság tagjai ott helyben, az előző két nap alatt állítottak össze.

Délután, amíg a tanárok javítottak, a diákok városnézésen, majd különböző játékos foglalkozásokon vettek részt. Este, az eredményhirdetés után, személyes feladatmegbeszélésre és fellebbezésre volt lehetőség. A második versenynapon a líceumi diákok törték újra a fejüket: az újabb 6 feladatra már 4 óra állt a rendelkezésükre. Este újra lehetett fellebbezni, személyesen megbeszélni a kérdéses feldatokat a javítóbizottság tagjaival.

Ennek alapján állt össze a verseny végeredménye. Az ünnepélyes eredményhirdetésre csütörtök délelőtt került sor a belvárosi református templomban. Nagyon szépen szerepeltek a Bihar megyei diákok, tizenegyből hatuk teljesítményét díjazták. Ezek közül négyen adysok!

A hetedikeseknél Kiss Beáta, az Ady Endre Elméleti Líceum kisdiákja kapott EMMV-dicséretet (felkészítette Nagy Enikő Ilona tanárnő). A nyolcadikosoknál Baló Ádám, az Ady Endre Elméleti Líceum diákja kapott Minisztériumi dícséretet és EMMV harmadik díjban részesült. Felkészítette Nagy Enikő Ilona tanárnő. A kilencedikes Bónizs Boglárka EMMV dicséretet kapott, és kijutott a verseny nemzetközi szakaszára. Felkészítői Sóki Béla és Bődi János tanár urak. A verseny  legeredményesebb Bihar megyei versenyzője Bodnár Mónika Brigitta, tizenkettedikes diák, országos 3. helyezést ért el, EMMV második díjas lett, és képviselheti Bihar megyét a matematikaverseny nemzetközi szakaszán, Miskolcon. Felkészítője Báthori Éva tanárnő. Mindkét felsős versenyző az Ady Endre Elméleti Líceum diákja. 

A nemzetközi versenyre való felkészülést egy egyhetes szovátai matektábor segíti, melyen mindkét versenyzőnk részt vehet.

Gratulálunk minden diáknak, aki képviselt minket a verseny országos szakaszán! Köszönet a házigazda aradi közösségnek, a felkészítő tanároknak, bizottsági tagoknak, kísérő tanároknak. Versenyzőinknek eredményes felkészülést kívánunk a nemzetközi szakaszra!




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad