Papírgyűjtés, avagy mentsük meg a fákat!

2017. május 03.

Május 3-án került sor a Bihar megyei Tanfelügyelőség, Nagyvárad Polgármesteri Hivatala, a Környezetvédelmi Hivatal, a Környezetvédelmi Felügyelet és az Eco Bihor vállalat által szervezett papírgyűjtési verseny eredményhirdetésére.

Az ötödik alkalommal meghirdetett gyűjtési akció február 6. - április 14. között zajlott, célja pedig a gyermekek környezettudatos nevelésének szorgalmazása és a papírhulladékok összegyűjtése volt.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a nagyváradi Polgármesteri Hivatal nagytermében került sor, ahol az iskolák és óvodák képviselői egy vetített prezentációt is megtekintettek, mely nemcsak a szelektív hulladékgyűjtésre igyekezett felszólítani és nevelni a fiatal generációt, de egyben bemutatta, miként kerülnek feldolgozásra és újrahasznosításra a számunkra látszólag haszontalan anyagok. Ezután Pásztai Zoltán, az Eco Bihor ügyvezető igazgatója ismertette a versenyben résztvevők eredményeit. A megmérettetésen összesen 25 tanintézmény 12 ezer diákja vett részt, nem csak Nagyváradról, hanem az egész megyéből.

Az iskolák és óvodák sorrendbe állításakor nem csak az összegyűlt papírmennyiséget, hanem az intézménybe járó gyerekek létszámát is figyelembe vették. Így a végső sorrend az egy főre eső leadott papírmennyiség alapján alakult ki. A kampány során összegyűlt 50 tonnányi újrahasznosítható papírhulladékból mintegy 21 tonnát az Ady Endre Elméleti Líceum diákjai, ezek szülei és az itt tanító tanárok adták le az Eco Bihor hulladékválogatójában, kiérdemelve ezzel az első helyezést. A leadott papírhulladékot az Eco Bihor által működtetett biharpüspöki hulladékválogatóban mérték le, csoportosították, és újrahasznosításra küldték.

Egy tonna papír újrahasznosításával 31 fa kivágása kerülhető el, és az újrahasznosított papír a hagyományos papírhoz képest 65%-os energiamegtakarítást eredményez, 35%-kal csökkenti a vízszennyezést és 74%-kal a levegőszennyezést.

Az Ady Líceumban zajló papírgyűjtési akciót Puskás Ágnes, Takács Péter és Ambrus L. Attila tanárok koordinálták, akik a hulladékok szelektív gyűjtését kiemelt feladatnak tekintik, hangsúlyt fektetnek a diákok környezettudatos magatartásának kialakítására, és akik- nem utolsó sorban- szeretnék megköszönni a szülői közösségnek az iskola melletti elkötelezettséget, amely komoly környezettudatosságról tett tanúbizonyságot.

 

Ambrus Attila

Puskás Ágnes

Takács Péter




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad