Egy tanulmányi kirándulás négy napja: különleges természeti és kulturális élmények

2017. május 11.

          Különleges kiránduláson vett részt a tavaszi vakációban iskolánk 30 diákja. A 8.A osztály, kiegészülve néhány ötödikes, kilencedikes és tizedikes diákkal, a Punkva-Prága-Bécs útvonalat járta be négy nap alatt. Természeti és kulturális élményekkel egyaránt gazdagodtak, hiszen földrajzi, történelmi, művészettörténeti ismereteik is bővültek ez alatt a pár nap alatt. 

            Csehország legnagyobb, Punkvában található cseppkőbarlangjához kisvasúttal jutottunk el, majd a barlangban 810 méteren át gyalog, majd 440 méteren keresztül elektromos meghajtású csónakokból  csodáltuk meg az érdekes  alakzatokat formázó és  különleges fantázianevet viselő cseppkőképződményeket. A barlang legszebb helye  a 140 m mély Macocha-mélység nevű szakadék volt, melynek alján egy valószínűtlen kékségű tó csillogott. A természeti szépségek felfedezését a kulturális szépségek követték: a barlangi túra után  Prága felé vettük az irányt, ahol az apartmanos szobákkal rendelkező, háromcsillagos Imis hotelben szálltunk meg.

            Második napunk a száztornyú város bebarangolásával telt.  Bár a cseh fővárost már áprilisban is elárasztották a látnivalókra éhes turisták, azért alkalmunk volt megcsodálni a gótika, a reneszánsz, a barokk és a szecesszió csodálatos építészeti emlékeit, hiszen a különböző korszakok és stílusok jegyei szinte egyedülálló módon őrződtek meg az egymás mellett álló épületeken. A középkori Vár és a kézművesek és alkimisták Arany utcácskája Franz Kafka lakóházával, a csodálatos szépségű gótikus Szent Vitus katedrális, a középkori, különleges szerkezetet működtető óratorony, a látványos szoborkompozícióiról híres, több, mint 500 m hosszú Károly-híd, az Óváros tér, melyet reneszánsz, barokk és neoklasszikus épületek vesznek körül, mind-mind lenyűgöző látványt nyújtottak, és az egész napos séta után sem éreztük igazán a fáradtságot. Különleges gasztronómiai élvezetet a híres prágai, fagylalttal vagy mogyorókrémmel töltött kürtős kalács nyújtott.

           A kirándulás  harmadik napján már Bécs, a császárváros várt minket a maga impozáns palotáival. Először is a  Hofburgot, az egykori  császári rezidenciát jártuk be, mely 18 épületrészből áll, és melynek egyik leglátványosabb eleme a Szent Mihály-szárny a maga 50 méter magas kupolájával, de különlegesen szép a reneszánsz svájci kapu és a barokk lovarda épülete is. Bécs leglátogatottabb része a Stephansplatz és rajta az I. István vértanúnak szentelt székesegyház, a Stephansdom, melynek különlegességét is volt alkalmunk megcsodálni: a késő román kori főkaput, a 137 m magas tornyot, illetve belsejében – többek között - a máriapócsi madonna kegyképét és a rendkívül gazdagon díszített gótikus szárnyasoltárt. Bécs teljesen más stílusú építészeti különlegessége a Hundertwasser-ház, mely asszimetriájáról, tarkaságáról, és ember és természet harmonikus kapcsolatának kifejezéséről nevezetes. Az építész filozófiája az, hogy az épület ne csak funkcionális legyen, hanem derűt és boldogságot is sugározzon. A házzal szemközt lévő Hundertwasser Village minőségi ajándéktárgyakkal várta a turistákat, illetve  a bécsi szecesszió nagy művészének, Gustav Klimtnek az alkotásait is megcsodálhattuk a galériában.

          A schönbrunni kastély volt kirándulásunk utolsó állomása. I. Ferenc József és Erzsébet, azaz Sissi császárné, illetve Mária Terézia nyári rezidenciája a pompájával, eleganciájával, a császári család személyes és berendezési tárgyainak látványával nyűgözött le. A kastély bejárását a belépéskor kapott úgynevezett audioguide-ok használata tette kényelmessé és gördülékennyé. A kastély kertjében a görög mitológiát idéző szobrok, szoborcsoportok, szökőkutak, a szabályos fasorok, gyönyörű virágok tették kellemessé a sétát. A bátrabbak a labirintusba is bemerészkedtek. A schönbrunni állatkertben, bár a tigris, az oroszlán, a gepárd éppen délutáni sziesztáját töltötte, lehetőség adódott különleges madárfajok megcsodálására, a pingvinek és jegesmedvék   víz alatti úszásának, játszadozásának megfigyelésére.

           Szép élményekben, látnivalókban, új ismeretekben bővelkedő kirándulásunkért köszönet illeti a Galatea Travel utazási irodát és Szűcs Gábort, aki idegenvezetőként kísért minket végig az úton.   

 

Kirkósa Enikő        

 

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad