Ha elhiszitek, hogy be lehet biflázni azt, ami igazán fontos az életben, el fogtok tévedni.

2017. augusztus 16.

"- A szüleitek vajon boldogok lennének-e, ha kiderülne, hogy nem jogászok, mérnökök, informatikusok, diplomaták lesztek, hanem verseket, regényeket, esetleg drámákat fogtok írni?

- Elég dühösek lennének. Azt mondanák: éhen akarsz halni? Én aztán nem tartalak majd el!

- Hajaj. Erről beszélek. Gyanús dolog az irodalom." (7.o.)

 

"Parisz döntésének tétje nem csupán a női szépség volt, nem szépségkirálynőt kellett választania, hiszen a 'szép' szó nem pusztán 'szép' jelentésű ebben a történetben, hanem a legfőbb jó is. Parisz biztos nem volt könnyű helyzetben, mint ahogy mi sem lennénk könnyű helyzetben, ha ott állna előttünk a három szépséges istennő. Ugyanis ez a három istennő mint nő is nagyon szép, de ők egyben az ember előtt álló három út is. Parisz választása minden ember választása: Mi a legfontosabb az életben? Mi a legfőbb jó? Mi a legjobb? Mi az élet célja?

A hatalom? Aki ezt válaszja, annak Héra a legszebb.

A tudomány, a bölcsesség? Aki ezt válaszja, annak Pallasz Athéné a legszebb.

Vagy a szerelem a legfontosabb? Aki ezt választja, annak Aphrodité a legszebb...

Parisz a szerelmet választotta, a legszebb földi asszony, Helené szerelmét. Hogy jól választott-e, azt döntse el mindenki maga, de hogy emiatt tört ki a trójai háború, az biztos." (94-95.o.)

Nényei Pál: Az irodalom visszavág 1. Tilos az Á Könyvek, Debrecen, 2015, 2016.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad