Tudomány és művészet a debreceni kiránduláson a 9.D-vel

2017. november 08.

A 9.D és a 8.A osztály idei első tanulmányi kirándulása a természettudományokhoz és a művészetekhez egyaránt kapcsolódott. Az Agóra Tudományos Élményközpontban tett látogatás során életünk mindennapi csodáinak megfejtésére nyílt játékos lehetőség: az interaktív térben több mint 30 tudományos alapú interaktív játékot próbáltunk ki, a robotika teremben megismerkedtünk a Tesla-tekerccsel, mely a dallamokat – többek között a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal dallamát - fényjelenséggé, villámmá alakította, a planetáriumban bejártuk az egész őszi égboltot, és megcsodáltuk annak csillagképeit, szemügyre vettük a a Holdat, a Szaturnuszt és az Androméda-galaxist is, és látványos fizikai kísérleti bemutatón vettünk részt.

A Déri Múzeum egészen másfajta élményt tartogatott: a több mint 20 tárlat betekintést nyújtott a Debrecen környéki népélet világába, a debreceni polgárság hétköznapjaiba, de megcsodálhattunk egyiptomi múmiákat, 1848-as fegyvereket, páncélokat, hétköznapi és ünnepi viseleteket. Különleges élményt jelentett a 19-20. századi festészet egy-egy remekművének és a történelmi tablóknak (Madarász Viktor, Orlai Petrich Soma, Benczúr Gyula, Markó Károly alkotásainak)a  látványa, de a múzeumlátogatás fénypontja természetesen Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája volt.

A Debreceni Református Kollégium előtt, elolvasgatva az emléktáblákon szereplő neveket,  nem mulasztottuk el a közös képet a kollégium egyik leghíresebb diákjával, Arany Jánossal sem.
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad