Nana’s Pizza

2017. október 30.

Az egész világon sok millióan tudnak és tanulnak olaszul, leginkább azért, mert vonzónak találják az olasz kultúra múltbéli és jelenkori gazdagságát (statisztikák szerint Itália területén található a világ kulturális örökségének több mint a fele), vagy mert érdeklődnek a képzőművészet, az opera, illetve az olasz gasztronómia iránt.

Az Ady Endre Líceum azon diákjai, akik az Iskola másként hetének első tevékenységeként az “olasz pizzát” választották, italiano vero-nak, avagy igazi olasznak érezhették magukat.

Koszta Gyöngyi és Kirkósa Enikő tanárnők kíséretével a diákok ellátogattak a Nagysándor József utcán lévő Nana’s Pizza “trattoria”-ba. Itt tudomást szereztünk többek között arról, hogy az első pizza feltéte bazsalikom, mozzarella és paradicsomszósz volt, így utalva az olasz zászló színeire (zöld, fehér és piros). Továbbá alkalom nyílt arra is, hogy saját kezűleg elkészítsenek több pizzát is, így például a prosciutto crudo pizzát, a calzone-t és azt is megtudtuk, hogy Olaszország pizzázóiban ünnepekkor is odafigyelnek, hogy valami különlegeset nyújtsanak vendégeiknek. Például Valentin nap alkalmával minden pizza közepébe kerül egy szív forma, melyet alkohol segitségével meggyújtanak és így kerül a vendég elé.

            Végül, de nem utolsó sorban, a diákok autentikus olasz nyelvet hallhattak és kérdéseket tehettek fel Giovanninak, kinek mestersége “pizzaiolo”, magyarul pizzakészítő.

Aki belekezd az olasz nyelv tanulásába, az előbb-utóbb maga is „olaszos” lesz, átveszi a derűs életszemléletet, elkezd olaszul főzni, enni, gondolkodni.

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad