Díjakkal jöttek az irodalmi tantárgyversenyről

2018. április 18.

Összesen 11 gyermek vett részt Bihar megyéből az 5-12-es diákok számára megrendezett, a román tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában szereplő, Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyen, ahonnan két II.díjjal, egy III. díjjal és egy dicsérettel tértek haza. Dobogós helyen végzett a nagyváradi Ady Endre Líceum három a tanulója, a 8. B osztályos Szabó Kincső (felkészítő tanár: Ferkő Emília)- III. hely, a 10. E. természettudományok- intenzív angol szak osztályos Kurucz Csenge (felkészítő tanár: Sarkadi Andrea Viktória)- II. hely, valamint a 11. A filológia- intenzív angol szak osztályos István Zsuzsanna (felkészítő tanár: Kirkósa Enikő)- II. hely. Dicséretet kapott Lőrinț Gréti – 5. osztály, 1-es számú Általános Iskola, Köröstárkány (felkészítő tanár: Vági Eszter)

 

Az erdon.ro-nak a lányok azt nyilatkozták: a Mikes Kelemen magyar nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakasza mindig több egy egyszerű versenynél. „Nem csak egy fehér lappal kell szembenéznünk. Idegen városban, idegen emberek között, egy idegen osztályteremben kell alkotnunk, felidéznünk az otthon tanultakat, előcsalogatnunk mindazt, amire képesek vagyunk. És mindeközben az ember arra gondol, hogy ő most itt az iskoláját, a megyéjét képviseli. A versenynek méltó helyszíne volt a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, megtisztelve éreztük magunkat, és megértettük, mekkora súlya van annak, hogy itt versenyezhetünk. A verseny feszültsége és az izgalmak után felüdülést jelentettek a jobbnál jobb programok: a koncertek, a diákok és a pályakezdő írók előadásai, a városnézés, a késő estig tartó táncház és a gyulafehérvári kirándulás. És lassan, ahogy teltek az órák, kezdtük úgy érezni, hogy már nem idegen a város, nem idegen az iskola, és nem idegenek azok sem, akik körülöttünk vannak.”

Szabó Kincső úgy fogalmazott: azért szeret olvasni, mert nem csak szórakozik ezáltal, de tanul is. Jól érzi magát, fejlődik egy csodálatos könyv társaságában. Kedvenc írója nincs, és úgymond mindenevő, vagyis egyaránt olvassa a magyar- és a világirodalom remekeit. Kurucz Csenge számára az olvasás egyfajta menekülés, tér- és időbeni utazás, és igyekszik mindig időt szakítani rá. Jane Austen regényeit bújja a legszívesebben, elképzeli magát a romantikus korszak valamelyik karaktereként. István Zsuzsannától megtudtuk: kedvenc szerzője nincs, azonban az olvasás nagy örömöt jelent a számára. Egyáltalán nem okozott nehézséget, hogy felkészüljön erre a versenyre, hiszen az irodalom igazi feltöltődést jelent.

A felkészítő tanárnők, amellett, hogy természetesen nagyon büszkék a tanítványaikra, azt emelték ki, hogy ez a verseny tulajdonképpen nem csak az irodalomról szól, hanem sokkal többről, a versenyzők általános műveltségüknek is tanújelét adják, bizonyítják, hogy kulturáltak és széles látókörűek, érdeklődnek a történelem, a pszichológia és a filozófia iránt is. Az egésznek csak az alapja, hogy szeretnek olvasni, hiszen kőkemény munka és kitartás kellett ahhoz, hogy eljutottak a megmérettetés ezen szakaszába. És ezzel még nincs vége, hiszen ezen a héten, április 19-22. között részt vesznek a nemzetközi versenyen, melynek Székelyudvarhely szolgál helyszínéül. Érdekes módon ez már az Apáczai Csere János magyar nyelv, irodalom és kultúra nemzetközi tantárgyverseny elnevezéssel kerül megrendezésre.

Tételek

Enyeden amúgy a nyolcadikosoknak három tételt kellett kidolgozniuk. Értelmezték László Noémi Bohóc című költeményét, illetve a vers témájához is igazodva naplójegyzetet írtak a bohóc egyik hétköznapjáról. Ezután kifejtették, hogy egyetértenek-e Weöres Sándornak a sorsról alkotott véleményével, majd egy játékos nyelvi feladatot oldottak meg. A tizedikesek értekezést írtak A boldogság törékenysége, a pillanat megállításának vágya az imitációs verskonstrukciókban címmel, és abból a fikcióból kiindulva, hogy Arany történelmi tárgyú balladáinak hősei találkoznak a 21. században hangulatos elbeszélő szöveget írtak. Atizenegyedikesek egy idézetből kiindulva és olvasmányélményeire támaszkodva értekező fogalmazást írtak A 19. századi ember – és a költő – világban elfoglalt helye, én- és világértelmezése! címmel, majd Ádám kérdéseire válaszoltak tetszőleges műfajú, hangvételű szövegben úgy, hogy a szövegben érvényesült a 21.század emberének gondolkodásmódja.

Különdíjban

Lőrinț Gréti, Szabó Kincső: RMDSZ-különdíj; Rázmán Attila Botond –7. osztály, Ady Endre Líceum (felkészítő tanár: Sarkadi Viktória) és Baranyi Tünde – 9. osztály, Ady Endre Líceum (felkészítő tanár Kirkósa Enikő): a Corvin Kiadó különdíja; Szarvadi Zsuzsa -12. osztály, Horváth János Elmélet Líceum, Margitta (felkészítő tanár: Szabó Melinda): a Koinónia Könyvkiadó különdíja. A díjkiosztón tudhatták meg azt is, hogy a jövő évi tantárgyverseny országos szakaszának Nagyvárad ad majd otthont.

Ciucur Losonczi Antonius




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad