Történelem tantárgyverseny Sepsiszentgyörgyön

2018. április 17.

 Április 4-6. között második alkalommal szervezték meg az országos magyarságtörténelem tantárgyversenyt, amelyen 6-7. osztályosok vettek részt. Házigazdánk a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum volt.

A tantárgyverseny mindkét évfolyamon páros csapatokban zajlott. Az írásbeli megmérettetést követően a gyerekeknek egy 3-4 perces, történelmi témát feldolgozó előadás kellett bemutatniuk.

Iskolánk VII. osztályos diákjai, Papp Richárd és Varga Ádám a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem különdíjával térhettek haza. Felkészítő tanáruk: Fazakas Gábor.

Papp Richárd és Varga Ádám beszámolója:

Egy évvel ezelőtt, amikor először vettem részt az országos magyarságtörténelem tantárgyversenyen, eldöntöttük, hogy idén jobb eredményt szeretnénk elérni. Ezért ezt a célt követve álltunk neki a felkészülésnek. A megyei forduló után új csapattárssal kiegészülve sokkal izgalmasabbá vált a további felkészülés. Erős félelmeink ellenére a Sepsiszentgyörgy felé vezető úton csak én (Papp Richárd) vettem elő a tankönyvet. Ennek okai közé tartozott, hogy elég gyorsan szállt az idő a jó társaságban. A vonat pontos érkezése miatt 0:30-kor már ágyban voltunk, de alig aludtunk hét órát, máris ébredeztünk. Az utolsó szendvicseink elfogyasztása után elindultunk felfedezni a Székely Nemzeti Múzeumot. A tárlatot alig tudtuk másfél óra alatt megnézni. Innen az utunk a verseny megnyitójára vezetett, amire a Bod Péter Megyei Könyvtárban került sor. Lenyűgözött bennünket a díszes külső és belső, nem mellesleg a rengeteg könyv. A megnyitót a gyerekek számára szabad foglalkozás, tanulás követte. A nap a vacsora elfogyasztásával végződött.

A verseny napján nehézkes volt a felkelés, de sikerült időben a reggelire érkeznünk. Ezt követte a kétórás írásbeli forduló, majd ebédszünet következett. A bemutatók előtt elsétáltunk a megyei könyvtárig, hogy lefotózhassák a jelmezes versenyzőket. Délután hat órára befejeződött a verseny mindkét szakasza, izgulhattunk az eredményekért. A kifüggesztett eredményeket látva megörültünk: csapatunk az 5. helyezést érte el. Nagyszerű érzés volt. Ezt este tízig ünnepeltük, sétáltunk Sepsiszentgyörgyön, pizzáztunk, és még egy játszótérre is elmentünk.

A indulás napján is szólt az ébresztő, a Klapka-induló. Reggel megtudtuk, hogy kaptunk egy különdíjat. A hazafele út gyorsabban telt, mivel jól összeszokott a bihari kis csapat, volt miről beszélgetni. Még egy pakli kártya is előkerült...

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad