Előadás Arany Jánosról

2018. június 06.

Június 6-án ismét Tóth Péter Lóránt, Radnóti- és Latinovits -díjas szavalóművész volt iskolánk vendége. Hallhattunk tőle már korábban József Attila-előadást, megemlékeztünk együtt az 56-os eseményekről, most Arany János alakját hozta közel a szerencsés hallgatósághoz: a 10.A és a 11.D osztályosokhoz.

Tóth Péter Lóránt alapvégzettsége szerint kunszentmiklósi testnevelés tanár, aki három évvel ezelőtt főállásban kezdte el bejárni Magyarország, Erdély és a távolabbi magyarlakta közösségeket, hogy átadja a versek iránti szeretetét a diákoknak, amely benne él.

 A műsorait azért szeretik a diákok, mert az előadásai hitelesek, humorosak és játékosak. Ahogy a verseket előadja, a szövegek „láthatóvá válnak”, ugyanakkor fiatalosan és könnyeden viselkedik az előadásai alatt. Nem ráerőlteti a mondandóját a diákokra, hanem megosztja velük az általa megtapasztalt élményt.

Ilyen volt a mai Arany-előadás is, ahol új dolgokat tudhattunk meg a kétszáz évvel ezelőtt született költőről. Azt, hogy Arany nehéz körülmények között nőtt fel, hogy jó barátok voltak Petőfi Sándorral, mindenki tudta. Azt azonban, hogy Arany zseninek számított akkoriban, hogy Petőfivel mindössze négyszer találkoztak személyesen, és a barátságukat a levelezések által tartották meg, vagy, hányféle tréfás módon szólították meg egymást, vagy azt, hogy Arany mindig kételkedett saját képességeiben, és Petőfi volt az, aki bíztatta, hogy minél többet írjon, mert az írasai valóban jók, ezeket már kevesebben tudhatták. Nem csak mesélt Arany életéről, gyönyörűen szavalt is, és az előadása végére még egy kis interaktív játékra is sor került Petőfi Sándor Arany Lacinak című verse kapcsán.

Örülünk, hogy részt vehettünk ezen az érdekes és hozzánk szóló előadáson, és reméljük, hogy a művész úr ellátogat iskolánkba máskor is!

Szabó Virág

10.. A




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad