Adys diákok a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén

2018. szeptember 15.

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége a történelmi egyházakkal partnerségben immár ötödik alkalommal szervezte meg a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét. A magyar pedagógusok, diákok, szülők közös ünnepének eddig sorban a csíksomlyói kegytemplom, a Farkas utcai református templom, a sepsiszentgyörgyi unitárius templom és a brassói evangélikus templom adott otthont. Idén a nagyváradi római katolikus székesegyházban Exc. Böcskei László megyéspüspök által celebrált Veni sancte szentmisével nyitottuk meg a tanévet szeptember 15-én.

Az eseményen Kárpát-medencei oktatáspolitikusok, oktatási szakemberek, helyi és megyei önkormányzatok képviselői, civil szervezetek vezetői, illetve tanárok, diákok és szülők vettek részt. Az egybegyűlteket többen is köszöntötték: Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Dr. Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, Dr. Kovács Irén Erzsébet, az Oktatási Minisztérium államtitkára, Dr. Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Domokos Ferenc, a MAKOSZ képviseletében és Szabó Ödön, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke. A pályakezdő pedagógusokat Kéry Hajnal helyettes főtanfelügyelő köszöntötte, az RMPSZ Országos Elnökségének tanévnyitó üzenetét pedig Soós Sándor megyei elnök tolmácsolta.

A rendezvény keretében Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel díjazták az idén nyugdíjba vonuló pedagógusokat, köztük iskolánk nyugalomba vonuló matematikatanárát, Bors Violettát, akinek gazdag tevékenységét kollégája, Nagy Zoltán méltatta. A laudációt Vad Márta igazgatónő olvasta fel.

A tanévnyitó ünnepi hangulatát a nagyváradi iskolák magyar zene- és énekkarai teremtették meg lélekemelő előadásaikkal. Iskolánk kórusa Buna Boglárka zenetanárnő vezényletével a Dona nobis pacem kórusművet adta elő.

 

A rendezvény mottójának szellemében kívánunk elsajátított ismeretekben, megvalósításokban gazdag új tanévet mindenkinek!

„A tanítást váltsátok tettekre, ne csak hallgassátok, mert különben magatok csaljátok meg.” (Jakab 1,22)

„Végül, akikben jó földbe hull, azok hallják a tanítást, magukévá is teszik, és harminc-, hatvan-, sőt százszoros termést hoznak.” (Márk 4,20)

 

Nagyváradon tartották a magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségét - (Maszol.ro)




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad