Adysok Erasmus-projekttel Litvániában

2019. május 08.

A Fékezzük meg a fogyasztási őrületet címet viselő, Románia, Spanyolország, Litvánia, Görögország és Törökország részvételével zajló projekt második nemzetközi találkozójára került sor 2019. április 8. és 13. között a litván fővárosban, Vilniusban. Az Ady-líceumot 4 diák– Benedek Boglárka, Drăgan Anna, Drimba Cristina, Fekete Tibor– és 2 tanár– Ianc Dorothea és Kirkósa Enikő– képviselték. A Litvániában eltöltött 6 nap alatt rendkívül változatos és tartalmas programokban volt részünk, hiszen a projekt-tevékenységek mellett alkalmunk volt megismerni az észak-európai főváros nevezetességeit, valamint a litván szervezőknek, a Tuskulenai Gyimnazium (Vilniaus Tuskulėnų Gimnazija) pedagógusainak köszönhetően, két másik litván város, Kaunas, a régi főváros, és Trakai, a tóparti üdülőváros különlegességeit is.

Különleges történelmi-kulturális értékek

A diákok a city labyrinth, azaz városi labirintus nevű játék során fedezhették fel az északi főváros nevezetességeit. A játékot az adysok csapata teljesítette a legjobban, ők fedezték fel legteljesebben és leghamarabb a város látványosságait.

Vilniusnak több arca van, hiszen– szovjet utódállam voltából eredően– megtalálhatók benne a kommunista tömbháznegyedek ugyanúgy, mint az orosz ortodoxia erőszakos terjesztésének nyomai. A csupa fém, csupa üveg, többemeletes irodaházak, a különleges formatervezésű új épületek viszont modern világvárosi jellegét erősítik. Ám ott van az Óváros is gótikus, barokk és klasszicista templomaival, középkori hangulatot árasztó utcáival, házaival, klasszikus és romantikus stílusjegyeket őrző palotáival. Magyar vonatkozású a különleges, kétnevű templomainak egyike, Szent László és Szent Szaniszló temploma, hiszen a mi Szent László királyunknak szentelte II. Ulászló lengyel király, és a magyar lovagkirály emlékét őrzi az egyik mellékoltár. A vilniusi egyetem alapítója pedig Báthori István erdélyi fejedelem, aki lengyel királyként 1579-ben megalapította Észak-Európa egyik legrégibb felsőoktatási intézményét.

Kaunasban a középkori vár maradványai, a ferences szerzetesek által lakott kolostor, a színes, sok ablakos házak a középkor hangulatával varázsoltak el, az egykori ortodox, ma katolikus templom sötét alagsorába való „alászállás” pedig annak a tapasztalatával gazdagított, hogy a látás kizárásával, csupán a tapintásra hagyatkozva, hogyan lehet eligazodni egy ismeretlen világban. Ellátogattunk a Kaunas melletti Pažaislis templom-és kolostoregyütteséhez is, amely a némasági fogadalmat tett kamalduli szerzetesrend tulajdona. A barokk templom rózsaszín márvány oszlopai és díszítései miatt is különleges.

Trakait az áprilisi télben látogattuk meg, csípős hideg és metsző szél fogadott a tó partján, melynek közepén állt a vörös téglás gótikus kastély. A legenda szerint a kastély azért épült a tó közepére, hogy Vytautas fejedelem felesége, akit a Balti-tenger partjáról hozott a kastélyba, ne vágyakozzon a tenger után. A kastély ma történelmi múzeum páratlan szépségű, főleg 19. századi használati és dísztárgyakkal. Itt jutott időnk arra is, hogy a világhírű litván borostyántermelés -és feldolgozás termékeit megcsodálhassuk, és ezekből ajándékokat is vásároljunk az otthoniaknak, no meg hogy megkóstoljuk a litvánok egyik kedvenc ételét, a kibinast, a hússal, gombával, sajttal, zöldségekkel vagy csokoládéval töltött péksüteményt, amely forró erőlevessel fogyasztva igazi ínyencség volt.

Projekttevékenységek

A vilniusi városházán- ahol nagy vendégszeretettel fogadtak, és bevezettek a tanácsterembe is- arról hallgattunk meg előadást, mennyire fontos, hogy ismereteink legyenek közéleti, politikai kérdésekről, hogy szerepet vállaljuk a közéletben, akár az önkéntesség szintjén is, és tisztában legyünk, milyen lehetőségeink vannak, ha jogorvoslatra van szükségünk.

Mivel a projekt célja a környezettudatos magatartás kialakítása a fiatalok körében, a környezet védelmének, a szennyezés visszaszorításának és az újrahasznosításnak a szorgalmazása, ezért a tevékenységek mind ennek a célnak a jegyében alakultak.

Néhány tevékenységet a részt vevő országok diákjai saját iskolájukban már előkészítettek, és a vilniusi egy hét alatt ezeket összehangolták, hogy megszülessen a közös eredmény.

A projekt tevékenységei közé tartozott egy környezetvédelemről szóló dal szövegének megírása adott dallamra, színezőkönyv egy oldalának elkészítése a környezetszennyezés, újrahasznosítás témában, majd ezek kiosztása a kisiskolások között és közös színezés, használt pólóból táskakészítés, valamint a fogyasztói jogokról szóló kiselőadás megtartása. Lehetőségünk volt megtekinteni egy papír- és egy műanyag-újrahasznosító üzemet, illetve részt vettünk hobbi-kert létrehozásában, közös faültetésben a vilniusi iskola udvarán, majd figyelemfelkeltő plakátot készítettünk ebben a témában. A projekt-hetet jó hangulatú néptáncest zárta, melyen az iskola igazgatónője, aki nemzetközi fesztiválokra járó profi néptáncos, egy három tagú népi zenekar segítségével fergeteges előadásban mutatott be és tanított meg litván népi táncokat a nemzetközi csapatnak.

A Litvániában, Vilniusban eltöltött egy hét alatt az adys diákok nemcsak a projekt témájában szerezhettek új ismereteket, de megismerhették a litván fővárosnak és környékének kulturális értékeit és hétköznapjait, bepillanthattak az ottani iskolai élet egy-egy mozzanatába, gyakorolták az angol nyelvű kommunikációt, és nem utolsósorban új ismeretségeket, barátságokat kötöttek, melyek közül többnek-remélhetőleg- folytatása is lesz.

A projektben részt vevő többi adys diák izgatottan várja a következő, görögországi utazást szeptemberben.

http://www.biharinaplo.ro/este/2019/05/07/adys-diakok-erasmus-projekttel-litvaniaban.biharinaplo

 

 

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad