Erasmus+ – avagy az adysok mernek nagyot álmodni

2019. október 11.

Az Ady Endre Elméleti Líceum az idei tanévben folytatja a Let’s stop consumption frenzy! (Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!) címet viselő Erasmus+-projektet, ami az Európai Unió által finanszírozott projekt, és 5 ország részvételével zajlik. A projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt benne a következő városokkal: Palma de Mallorca, Volos, Istanbul, Vilnius és Nagyvárad.

Az új tanév a harmadik diákcserével indult a görögországi Volosban 2019. szeptember 21. és 28. között. Romániát öt adys diák és három tanár képviselte. Az öt részt vevő ország diákjai és tanárai a túlzott vásárlás örökös gondját vették nagyító alá, és igyekeztek megoldásokat találni a kiküszöbölésére.

Az egy hetes program ismerkedős családi nappal kezdődött, amikor a diákok és vendéglátóik családostól látogattak el olyan helyekre, amit büszkén mutattak meg országukból. A görög vendéglszeretet megtette hatását, mert másnap mindenki mosolygósan, vidáman érkezett az iskolába. Hétfőn a hivatalos megnyitó után egy játék keretein belül az öt ország  közös, egyedi szótárt rakott össze, ami alapján a csapatszellem újra értelmet nyert. Ezt követően újrahasznosított olajból szappant készítettünk a környezetvédelem égisze alatt. Hogy a tudásnak és a kíváncsiságnak is táplálékot biztosítsanak, vendéglátóink a volosi archeológiai múzeumba vitték vendégeiket, ahol a világon egyedülálló őskori leleteket csodálhattak meg. Este a város nevezetességeit nézhettük meg játékos módon, így átvéve a mediterrán hangulatot és jókedvet.

A projekt második napján a környezettudatossággal kapcsolatos kulcsszavakat kellett elmutogatni és persze kitalálni: a jókedv, ügyesség és tudás voltak e játék jellemzői. Ezután Miliesben, egy festői kis faluba látogattunk a Pelion hegységben, aztán az Afissosi tengerpartot csodálhattuk meg. A harmadik napon a Meteorákhoz utaztunk, és megismerkedtünk a bizánci kultúra jellemzőivel. Ezek után, amikor a makrinitsai kulturális központba látogattunk, rájöttünk, hogy vannak még olyan rejtett sarkai a világnak, ahol nem hódoltak be a modern kornak. Egy olyan életfelfogást és mintát ismerhettünk meg, amire néha mindannyian áhítozunk. A környezetvédelem és -tudatosság megtestesülése az a hely, ahol nincs aszfalt, nem járnak autók, és szelektíven gyűjtik a szemetet, amit naponta öszvérrel gyűjtenek össze és szállítanak a falu végén felállított konténerekbe.

Az utolsó napot az összegzés és a kézimunka jellemezte. Minden ország résztvevői bemutatták azt, hogy országukban hogyan működik a környezetvédelem. Romániában leginkább a szalacsi példát említettük, ezzel hangsúlyozva azt, hogy a kicsiből kiindulva lehet nagyot alkotni. Az adysoknak maguk a tanárok gratuláltak kiállásukért, kreativitásukért és a feladatok kimagasló szintű teljesítéséért.

Az utolsó napon mindenki a búcsúzás lázában égett. Öt nemzet gyermekei látogatták meg Európa egyik gyöngyszemét. A már meglévő és az újonnan kialakult barátságok nehézzé tették az elválást. A következő találkozó Nagyváradon, 2020 januárjában esedékes. Az adysok már készülnek a fogadásra, és reményeink szerint ez a projekt-találkozó is sikeres és emlékezetes lesz. Örülünk, hogy tanulóink így tanulhatnak és szerezhetnek  életre szóló élményeket. A jövő tanítási rendszere nem a tárgyi tudás átadásáról szól, hanem a képességek fejlesztéséről és a tájékozottság által nyújtott előnyökről: hozzá kell segítenünk őket ezekhez a lehetőségekhez, mert tanulni jó!

                                                                                                            Koncz Brigitta




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad