Határokon átívelő projekt az Adyban

2020. január 21.

Második évéhez ért a Let’s stop consumption frenzy! (Fékezzük meg a fogyasztási őrületet!) elnevezésű, EU-s finanszírozású, diákcserén alapuló Erasmus+ projekt, amely öt ország részvételével zajlik. A projektvezető Spanyolország mellett Görögország, Törökország, Litvánia és Románia vesz részt a következő városokkal: Palma de Mallorca, Volos, Isztambul, Vilnius és Nagyvárad. Az első három diákcsere Spanyolországban, Görögországban, Litvániában volt, ezen a héten pedig a negyedik találkozó zajlik, ezúttal Nagyváradon, ahova 17 diák és 12 tanár érkezett. A január 18–25. között zajló váradi programok hivatalos megnyitója január 20-án volt az Ady líceum dísztermében. A megjelenteket Fazekas Csilla tanárnő, a projekt váradi koordinátora köszöntötte, az adys diákok pedig a résztvevő országok nyelvein kívántak jó reggelt. Vad Márta igazgatónő örömét fejezte ki, hogy ezúttal az adysok láthatják vendégül a külföldi diákokat és tanárokat, és biztosította őket arról, hogy számos programmal és meglepetéssel készültek. Ismertette a héten zajló Iskola másként elnevezésű programot is, amelynek alkalmával a helyi diákoknak lehetőségük nyílik iskolán kívüli tevékenységeken részt venni. A továbbiakban az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű programban résztvevő Kozma Kincső tanuló az iskola rövid történetét ismertette, az iskola tánccsapata pedig bemutatót tartott Buna Boglárka tanárnő vezetésével. Zenés-táncos ismerkedés következett, majd a résztvevő országok bemutatták, hogyan zajlott náluk a Buy Nothing Day, vagyis a Ne vásárolj semmit-nap. Az Adyban ezen a napon az eseményre feliratkozó diákok megpróbáltak semmit sem vásárolni, a nap végén pedig megosztották tapasztalataikat, továbbá egy cserepiac is működött, ahova a diákok fölöslegessé vált, de jó állapotban lévő tárgyaikat vitték magunkkal, és elcserélték olyasmire, amire igazán szükségük volt.

 

Vad Márta igazgatónő lapunknak elmondta, hogy a projekt aktuális problémát dolgoz fel: az újrahasznosítás és a pazarlás csökkentése a két fő téma, ezek köré épülnek fel a különböző tevékenységek. Természetesen a műhelymunkák, a megbeszélések és a bemutatók mellett városnézést, iskolabemutatót is tartanak, valamint kirándulást szerveznek Tordára, Kolozsvárra, a Medve-barlangba és Aranyosra is. A zárónapon is különböző, a projekthez kapcsolódó tevékenységek fognak zajlani, többek között a váradi zero waste üzlet vezetője tart majd előadást. Vad Márta kifejtette: a projekt fő célja, vagyis a tudatos fogyasztásra való nevelés mellett fontos az is, hogy a diákok megismerjék egymás kultúráját, gyakorolják az angol nyelvet, hiszen ez a projekt közös nyelve, valamint a tanulók kipróbálhatják magukat, tapasztalatokat szerezhetnek.

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/hatarokon-ativelo-projekt-az-adyban-2611407/




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad