Sikeres adys diákok a szalontai tudományos diákkonferencián

2019. április 13.

Négy diák és három tanár képviselte nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumot a 2019. április 13-án Nagyszalontán megrendezett tudományos diákkonferencián: két tanár zsűrizőként a biológia szekcióban és egy felkészítő tanár a fizika szekcióban. Az adys versenyzők több tagozaton mérhették össze tudásukat, illetve mutathatták be önállóan elkészített dolgozatukat fizika és tudománytörténet témakörökben.

 

A diákkonferencián való részvétel feltétele az volt, hogy a dolgozat olyan eredményeket tartalmazzon, melyeket a diák önállóan, kísérletezés útján ért el, és hogy a dolgozathoz egy kísérlet bemutatása vagy számítógépes modellezés is kapcsolódjon. Valamennyi tagozaton szaktanárokból álló zsűri értékelte a pályaműveket. A résztvevők 10 percben ismertették eredményeiket, majd a kísérlet bemutatása, rövid megbeszélés és a zsűri vagy a nézők által feltett kérdések megválaszolása következett.

 

Jöttek diákok Nagybányáról, Tasnádról, Nagyszalontáról, Temesvárról, a vajdasági Zentáról, Nagyváradról pedig az Ady Endre Elméleti Líceumból, a Szent László Római Katolikus Líceumból és a Mihai Eminescu Főgimnaziumból.

 

A rangos mezőnyben az adys diákok több oklevéllel térhettek haza.

 

EREDMÉNYEINK:

A fizika tagozaton I. helyezést ért el a két XI.C osztályos diák, Szűcs András-Gábor és Veres Dávid-Gábor, akik a Halld és lásd a hangot! címmel mutatták be a powerpoint-os prezentációjukat és a témához kapcsolódó számos, látványos és érdekes kísérleteiket, melyek között sok volt a saját, házi készítésű: kiszámolták kísérlet útján a hangsebességet, diffuzor-mobiltelefonos Bluetooth- kapcsolattal előállított, alacsony frekvenciás hangokkal vékony acéllemezen homokszemekkel szépen kirajzolódó állóhullámokat tettek láthatóvá - ugyanezt hegedűvonóval is megcsinálták az acéllemezen, modellezték a Doppler-hatást, dróttelefonon beszéltek, szívószál és kémcső síp hangját hallatták, stb. Bár a bemutató hosszabbra sikeredett, a résztvevők igényes kísérletekkel és azok magyarázataival lettek gazdagabbak. A többi versenyző az időmérés - csillagászat - , a hidraulika, és a robotika világát hozták közelebb a Napóra, Hidro-Laci, SimLedBot című dolgozataikkal, kísérleteikkel. A tudománytörténeti tagozaton ugyancsak a XI.C osztályos diákok vettek részt, Boros Evelin Vanesa és Papp Lili-Adél közös munkáját Papp Lili mutatta be. A dolgozat címe Marie Curie élete és munkássága. A dinamikusan, érthetően és élvezhetően bemutatott dolgozat dicséretben részesült. E szekcióban volt a legtöbb dolgozat, szám szerint 17. A versenyző diákokat Takács Péter fizika szakos tanár készítette fel. Iskolánk két biológia tanárnője, Puskás Ágnes és Hanesz Annamária a biológia tagozaton voltak zsűritagok. Szívből gratulálunk a versenyzőknek az elért eredményekhez, és köszönet illeti a szalontai szervezőket a jól átgondolt, gördülékenyen lebonyolított versenyért, a jó hangulatért, a tartalmas programért és a vendégszeretetért.




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad