"Évszázadok öröksége" művelődéstörténeti vetélkedő – döntőben az adysok!

2020. április 28.

Az Oktatási Hivatal EFOP 3.10.1-17 második alkalommal hirdeti meg az Évszázadok öröksége című művelődéstörténeti vetélkedőjét a Kárpát-medence magyar tanítási nyelvű iskoláinak diákjai számára.

A verseny témája a 2019/2020-as tanévben: Magyarország a reformkor, a forradalom és szabadságharc idején (1825–1849)

A verseny pedagógiai célja:

Az általános és középiskolai tanulók érdeklődésének felkeltése a magyar nemzeti kultúra kincsei: tárgyi és szellemi öröksége iránt. A verseny szervezői a korszak komplex megközelítésére, a humán műveltségterületek: történelem, irodalom, zene, képző- és iparművészet összehangolására, az ismeretek elmélyítésén túl a megszerzett tudás alkalmazására ösztönzik a versenyzőket, teret engedve kreativitásuknak is. A verseny szervezői kiemelten fontos célnak tekintik a határokon átívelő nemzeti identitástudat elmélyítését, valamint a közös múltból, kultúrából, hagyományokból táplálkozó összetartozás érzésének erősítését is.

A verseny kategóriái:

1. általános iskolai: általános iskolák felső tagozatán tanuló diákok számára

2. középiskolai: középiskolákban tanuló diákok számára

Iskolánk két csapattal nevezett be: 

   - az általános iskolás csapat: Ács Kristóf-Norbert, Bodnár Dániel, Pozsár Cynthia-Médea (a 7. B osztály tanulói)

   - a középiskolás csapat: Guba Áron-Máté, Papp Richárd, Szabó Gergő (a 9. E  tanulói)

Felkészítő tanáruk Ardelean Klementina.

A VERSENY FORDULÓI:

1.forduló: 2020. február 10. 14.00–15.30 között.

A nevezett csapatok a feladatokat számítógépen, online oldották meg iskolánkban, zárthelyi jelleggel. Az első fordulót akadálymentesen tejesítették az adysok.

2. forduló: Kutatómunkán alapuló dolgozat készítése 2020. március 10-ig.

A második fordulóban önálló kutatást készítettek a csapatok: egy 4-5 perces kisfilmet és egy dolgozatot. Ehhez Nagyvárad  történelmi emlékhelyeit kutatták fel, mely korszakunkhoz: a reformkorhoz, vagy az 1848/49-es eseményekhez, személyekhez kapcsolódik.

A nemzeti döntőn kategóriánként az a 9 csapat vesz részt, amely a regionális döntők eredménye alapján a legjobb eredményt érte el, iskolánkat a döntőben a középiskolás csapat képviseli.

3. forduló: Nemzeti döntő 2020 áprilisában, Magyarországon. A kialakult járványhelyzet miatt a Kárpát-medencei döntőt a tervezett formában nem tudják megtartani, ezért újabb két feladatot dolgoztak ki a szervezők, melynek határideje: 2020. május 15.

A döntő első feladataként filmforgatókönyvet készít csapatunk. A reformkor művelődéstörténetéhez kapcsolódó két téma közül lehet választani:

1.       Időutazásra, egy képzeletbeli barangolásra indulunk az 1840-es évek második felében Pest-Budán. Készítsétek el a séta kapcsán egy film forgatókönyvét a korabeli város bemutatásáról!

2.       „Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós...”  Készítsetek forgatókönyvet az 1844. évi magyar nyelvtörvény fogadtatásáról!

Sikeres felkészülést kívánunk adys csapatunknak!

Ardelean Klementina





Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad