Itt is nyertek a diákjaink

2021. május 16.

A szakmai zsűri ismét mérlegelt, tudatták velünk a döntő eredményeit. Ismét gratulálunk mindenkinek, hiszen annak ellenére, hogy a mostani helyzet úgy hozta, hogy nem tudtunk ünnepélyesebb keretek között Kolozsváron találkozni, csupán itt az online térben. Mégis sokan belevágtatok ebbe a kalandba és teljesítettétek a kihívásokat! A dobogóra a legjobb 3 csapat került fel:

I.díj: HunyADYék - Ady Endre Elméleti Líceum - Nagyvárad

II.díj: Ant(dök)ant - Márton Áron Főgimnázium - Csíkszereda

III.díj: Carpathian Hawks - Mihai Viteazul Katonai Líceum - Gyulafehérvár Különdíj: The Carpathian Lions - Mihai Viteazul Katonai Líceum - Gyulafehérvár

 

A Problema Solvenda România történelmi témájú problémamegoldó verseny keretében I. Napóleon francia császár „bőrébe bújva” teljesítettek a legjobban a nagyváradi Ady Endre Gimnázium diákjai. Szilágyi Panna, a HunyADYék nevű győztes csapat egyik tagja stratégiájukról, a megmérettetés nyújtotta élményről beszélt lapunknak.

 

A nagyváradi Ady Endre Gimnázium diákjai nyerték nemrég a kolozsvári Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a budapesti Case Solvers által hatodik alkalommal szervezett Problema Solvenda România történelmi témájú problémamegoldó versenyt. A HunyADYék nevű csapat tagjai – Debrenti Réka, Lajos Bernadett és Szilágyi Panna – első alkalommal vettek részt a járványhelyzet miatt idén is online rendezett megmérettetésen, és egyáltalán nem bánták meg, hogy jelentkeztek. Szilágyi Panna a Krónika érdeklődésére elmondta, nagyon jól érezték magunkat, még ha nem is lehettek jelen személyesen Kolozsváron. Hozzátette, számukra nem jelentett nehézséget az, hogy minden forduló online zajlott, ugyanis a Zoom-platformról bejelentkezve problémamentesen be tudták mutatni prezentációjukat.

 

A versenyzőknek az volt a feladata, hogy I. Napóleon francia császár „bőrébe bújva” hozzanak döntést a portugálokkal kapcsolatban, és így gondolják át a kontinentális zárlat eredményeit, illetve a francia hegemóniát. „Mikor elkezdtünk gondolkodni azon, hogyan lehetne térdre kényszeríteni az angolokat, arra összpontosítottunk, hogy tervünk valóságszerű, szolid legyen, illetve próbáltunk minden lehetőségre, felmerülő részletkérdésre megoldást találni. A zsűri is említette, hogy a mi tervünk volt a legrészletesebb, leginkább átgondolt” – fogalmazott a 11. osztályos diák. Hozzátette, a többiek ötleteit sajnos nem hallhatták, de tisztában voltak vele, mennyire erős a mezőny, hiszen egy kétnyelvű versenyről van szó, és Románia egész területéről voltak csapatok, így az eredmény is meglepetésként érte őket. Rámutatott, hihetetlen élmény volt, rengeteg tapasztalatot szereztek. „Arról még nem beszéltünk a csapattársaimmal, hogy részt veszünk-e majd a következő versenyen. Egyelőre szeretnénk élvezni a győzelmet, de szerintem mindannyian nagyon szívesen átélnénk újra a megpróbáltatások izgalmait” – hangsúlyozta a bio-kémia–intenzív angol szakos tanuló. „Úgy gondolom a Problema Solvenda România verseny bebizonyította a középiskolásoknak szóló megmérettetések palettáján azt, hogy mind online szervezésben, mind pedig személyes találkozással lebonyolítva megállja a minőségi, kreatív és egyedi versenyek között a helyét. Az idei év esettanulmánya, amely I. Napóleon császárról szólt, az eddigi kiadások legkomplexebb feladata volt, és még így is a megadott 72 óra kidolgozási idő alatt alaposan felépített, átgondolt és valósághű alternatív múltat hoztak létre a csapatok” – mondta Likker Zsuzsanna főszervező. A verseny keretében egy online selejtező forduló után a legjobb 6 magyar és 6 román anyanyelvű csapat jutott be az elődöntőbe, majd onnan a 2-2 legjobb a döntőbe, ahol egy hosszabb és a megszokottnál komplexebb történelmi problémát elemeztek, majd megoldásukat a szakmai zsűrinek prezentálták. Lupescu Radu egyetemi docens, a Sapientia EMTE nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszék vezetője és Mihai-Florin Hasan történelemtanár, történész tett fel kérdéseket a háromfős csapatoknak, és nehezen hozták meg a végső döntést. A második díjat a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium Ant(dök)ant nevű csapata kapta Bartha Gréta, Ördög Kinga és Márton Krisztina részvételével. Harmadik helyen végeztek a gyulafehérvári Mihai Viteazul Katonai Líceum diákjai: Popa Daniel Vasile, Tănase Mario és Tuță Dumitru Adi Gabriel. A különdíjat szintén a katonai líceum tanulói – Hartzos Călin Tiberius, Nicoara David Traian és Tudor Emanuel – vitték haza. A szervezők értékelve a diákok szorgalmát, idén is minden csapatnak nyereményekkel köszönték meg a befektetett munkát.

 

 

 

https://www.facebook.com/925731327521090/photos/a.951529741607915/3966804606747065/

https://kronikaonline.ro/szines/nagyvaradi-diaklanyok-blegyoztekr-az-angolokat?fbclid=IwAR2V3L2Z5ZT8xzhlwL_VMCVMl1Ym5Gl-OElAjnRkj3M9T_z1UrLOviupvM8
Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

Nem kellenek a megálmodott álmok,
Új kínok, titkok, vágyak vizén járok,
Röpülj, hajóm,
Nem kellenek a megálmodott álmok. (Ady Endre) Intézményünk alkalmazottainak átoltottsága:
Situația vaccinării personalului liceului:

63 fő, 75%

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad