Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő - először az Adyban

2022. március 27.

Először adott helyet az Ady Endre Elméleti Líceum a Kőrösi Csoma Sándor anyanyelvi vetélkedő megyei fordulójának. A versenyen öt háromfős csapat versengett egymással: a Szószórók, Kőmívesék, Alyssumok, Bakuba Vipama és a TaLányok csapata. A csapatoknak játékos nyelvi és irodalmi feladatokat, rejtvényeket kellett megoldaniuk, amihez ismerniük kellett a versenykiírásban szereplő népmondák és balladák nyelvi világát, a hozzájuk illő szólásokat, közmondásokat, de meg kellett birkózniuk a megadott irodalmi szövegek zanzásításával, szereplők által feladott apróhirdetések megfogalmazásával, nevekből származó akrosztikonok írásával, vaktérkép kitöltésével és állókép megtervezésével. A több mint 2 órás vetélkedő során mind az öt csapat alapos felkészültségről adott bizonyságot, így remekül teljesítette a feladatokat. Természetesen, mivel itt is a továbbjutás volt a tét, fel kellett állítani a végső sorrendet. Ennek alapján dicsérettel tért haza a Dimitrie Cantemir  TaLányok és Szacsvay Imre Általános Iskola Szószórók csapata, harmadik lett a Szacsvay Imre Általános Iskola Kőmívesék csapata, a második és első helyezést pedig az Ady Endre Elméleti Líceum Alyssumok és Bakuba Vipama csapata érdemelte ki. 

A verseny lebonyolításáért köszönet illeti a zsűri tagjait: Coroianu Ágnes, Lőrincz Enikő és Tamás-Péter Réka magyartanárokat, illetve a csapatok felkészítő tanárait: Bálint Beátát, Horváth-Simon Erikát, Kozma Évát, Kirkósa Enikőt, Vincze Melindát. 

A felajánlott jutalmakat hálásan köszönjük Kecse Gabriella magyar szakos tanfelügyelő asszonynak, a Rákóczi Szövetségnek és az Ady Endre Elméleti Líceumnak!

Kirkósa Enikő




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad