Elsősegélynyújtó versenyen az adysok

2022. június 02.

A Bihar megyei SMURD, a SARTISS Egyesület, a Megyei Sürgősségi Kórház a Bihar megyei Tanfelügyelőség együttműködésével idén is megszervezte a GO4LIFE elsősegélynyújtó tanfolyamot és versenyt. A kurzuson 9-12. osztályos tanulók vettek részt. A diákokat orvosok és önkéntesek oktatták, és készítették fel a tanfolyamot lezáró versenyre.

A tanfolyam 2021 októberében kezdődött, ám néhány hétig tartó tanulás után a járványügyi helyzet miatt befagyasztották a képzést, és meghatározatlan időre elhalasztották a kurzust lezáró versenyt. A szervezők öt hónapos szünet után, 2022 áprilisában a tanfolyam folytatásáról és a kurzust lezáró verseny megtartásáról döntöttek.

A május 29-ei versenyen 20 tanintézmény legrátermettebb diákjai vettek részt, ötfős csapatokat alkotva. A verseny szervezői a gyakorlati helyzetek kezelésének képességére helyezték a hangsúlyt, de csapatzászlót is kellett tervezni, és számon kérték a diákok elméleti tudását is.

Minden csapat 9 szituációs gyakorlatban vett részt, amelyek Nagyvárad különböző pontjain (a nagyváradi várban, a központban, a Körös partján stb) várták az odaérkező csapatokat. Az utcán, a járókelők szeme láttára megoldott feladatokat orvosok és önkéntesek pontozták az alapján, hogy a diákok mennyire szakszerűen jártak el a helyzetek megoldásakor. A feladatok közé tartoztak például: étel általi fulladás, közúti baleset, szívleállás, ájulás esetén való elsősegélynyújtás, stb. Ezek mellett a versenyzőknek a tűzoltótömlő használatában, kvízkérdésekben és csapatépítő feladatokban is jeleskedniük kellett.

Az Ady Endre Elméleti Líceumot az ,,In safety with us” elnevezésű csapat képviselte, amely három tizenegyedikes és két tizenkettedikes diákból állt: Bodnár Mónika-Brigitta (11.D), Dózsa-Kuruț Alexandra (11.D), Filep Zsófia (11.F), Antal József-Gergely (12.E), Ignătescu Márk-Dániel (12.E).

A két és fél órás versenyútvonal teljesítése során az adys diákok a maximálisan elérhető 100 pontból 91,1 pontot gyűjtöttek és bronzérmesek lettek.

Az elsősegélynyújtás szabályainak, módszereinek ismerete  életmentő lehet a mindennapi életben, és nagyszerű, hogy a diákjaink részt vehettek egy ilyen tanfolyamon. Köszönjük a szervezők és a felkészítők odaadó munkáját!

 

Bodnár Mónika Brigitta, 11.D

Puskás Ágnes, tanár




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad