Történelemből mérték össze tudásukat

2015. május 08.

Május 8-án és 9-én zajlott le a tizenhetedik alkalommal megszervezett Varadinum történelmi verseny, a XXIV. Festum Varadinum keretében. A komoly hagyománnyal bíró megmérettetésnek az Ady Endre Elméleti Líceum adott helyet.

A minden évben más-más témakörben megszervezett két napos Varadinum történelmi verseny idén a Nemzetközi kapcsolatok a XIX. század végén, a XX. század elején. Az első világháború címet kapta, tehát a jelentkező csapatoknak ebből a témából kellett felkészüljenek. A verseny megnyitó ünnepségét május 8-án tartották meg az eseménynek helyet adó váradi Ady Endre Elméleti Líceum dísztermében. A megjelenteket Apáti Tímea történelemtanár köszöntötte, majd Tóth Márta igazgatónő osztotta meg gondolatait és nyitotta meg a rendezvényt. Mint elmondta, komoly hagyománnyal bíró versenyre érkeztek a csapatok, hiszen a megmérettetést tizenhetedik alkalommal szervezték meg, témája pedig a világtörténelem egy jelentős, de nagyon tragikus eseménye, a 100 éve kirobbant első világháború. „Mindazok, akik jobban elmélyülnek diákkorunkban valamilyen szakterületen, mindenképpen gazdagodnak, és ilyen értelemben ennek a versenynek csakis győztesei lehetnek” – tette hozzá végezetül Tóth Márta.
Fleisz Judit történelemtanárnő, a verseny egyik elindítója a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy a rendezvény célja az, hogy a Kárpát-medence magyar diákjai megismerjék egymást, de ne csak a magyar történelem nagy eseményeiről, egyéniségeiről mérjék össze a tudásukat, hanem barátságok is szövődjenek. A megnyitót követően az első napon bemutatókra, előadásra és kulturális műsorra is sor került, míg a második nap zajlott le a kilencfordulós verseny. A kulturális műsor során katonadalok és versek hangzottak el, továbbá a jelenlevők megtekinthették Kecse Attila gyűjtő első világháborús magángyűjteményének egy részét, majd Kecse Dalma XI. osztályos tanuló Élet és halál a lövészárokban című tanulmányát is meghallgathatták. Bajusz Krisztián és Kunszabó Stefánia, az iskola diákjai is megtartották beszámolójukat arról az olaszországi útról, amely során az adys diákok, szlovén, olasz és magyarországi diákokkal közösen egy három országot átfogó projekt keretében meglátogathatták az olaszországi háborús emlékhelyeket. Végezetül pedig dr. Fleisz János A Nagy Háború előzményei és kezdeti szakasza címmel tartott előadást a csapatoknak.

Feladatok: A versenyen a váradi Mihai Eminescu Főgimnázium és az Ady Endre líceum, a margittai Horváth János Elméleti Líceum, a komáromi Selye János Gimnázium, a Zentai Gimnázium, a budapesti Petőfi Sándor Gimnázium, valamint a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Szakközépiskola egy-egy csapatának kellett több feladatot megoldjanak. Többek között vaktérképet kellett kitölteniük, fel kellett ismerniük a két katonai tömb katonáit, fegyvereit, e mellett karikatúrákat tanulmányozva kellett a háború okait, előzményeit leírják, valamint egy a hátországban maradt nő helyzetébe beleképzelve magukat egy levelet kellett megfogalmazzanak a frontra, amelyben leírták az otthon maradtak háborús körülményeit. A feladatok között villámkérdések is voltak, amelyek az előző nap elhangzott előadásokhoz és kiállításhoz fűződtek. Az értékelésbe beszámított a jelentkezés során beadott helytörténeti dolgozat is.



Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad