Nem lanyhul az adysok díjéhsége

2016. március 21.


A nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai ismét remekül szerepeltek a különböző tantárgyversenyeken. Az alábbiakban számba veszük a legutóbbi sikereiket.

Februárban zajlott le a fizika tantárgyolimpia megyei szakasza, ahonnan két adys diák, a nyolcadikos Salánki Miklós és a tizenegyedikes Divin Péter jutottak be az országos döntőbe, míg az Öveges József és Vermes Miklós Fizikaverseny megyi szakaszáról még többen kerültek be az erdélyi döntőbe: a hetedikesek közül Divin Judit, a nyolcadikosok közül Árva Norbert és Kovács Sándor, a kilencedikesk közül Salánki Miklós, míg a tizenegyedikesek közül Divin Péter és Nandrean Dávid. A fizika versenyeken szereplő diákok Bogdán Károly és Takács Péter tanárok készítik fel.

Kémia

A kémia versenyeken is szépen szerepeltek a váradi magyar középiskola diákjai. Csütörtökön szervezték meg a Sapientia egyetem csíkszeredai kirendeltségén a Laborkukac vetélkedőt, ahonnan a Gergely Tamás, Vezenyi Ákos és Körösi Kristóf alkotta középiskolás csapat kölöndíjat hozott el, míg pénteken Marosvásárhelyen zajlott le a Hevesi György Kémiaverseny, ahol Árva Norbert második helyet szerzett, ezzel kijutott a nemzetközi döntőre, de szép eredménnyel büszkélkedhet Divin Judit is, aki harmadik helyezést ért ek a hatszáz fős mezőnyben. Továbbá a két hete lezajlott Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos szakaszából Vezsenyi Ákos kijutott a nemzetközi döntőbe. A diákok felkészítő tanárai Ciubotariu Éva és Takács Tünde.

Matematika

A Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen is komoly eredményeket értek el az adysok. Az általános iskolásoknak szervezett megyei szakaszról bejutott a Temesváron megrendezendő országos döntőbe az ötödikes Farkas Ábel, a hetedikes Árva Norbert és Divin Judit, valamint a nyolcadikos Kovács Sándor. A középiskolások részére már megtartották a nemzetközi döntőt is, amelyen Kovács Ferenc és Divin Péter vettek részt, utóbbi harmadik helyet szerzett. Pénteken Micskén tartották meg az általános iskolásoknak szóló Csillagszerző Matematikaverseny megyei döntőjét, ahol az ötödikesek között Farkas Ábel első, a hatodikosok versenyében Bődi Csenge harmadik, a hetedikesek között Árva Norbert és Divin Judit első, illetve második lett, a nyolcadikosok között pedig Kovács Sándor első, Pásztor Kristóf pedig harmadik helyezést ért el. A diákok felkészítő tanárai Vad Márta, Bátori Éva és Bődi János voltak.



Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad