Emlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre

2020. február 03.

Nosztalgikus és megható pillanatoknak lehettek részesei azok, akik február 3-án részt vettek az iskola 30 évvel ezelőtti történéseit felelevenítő ünnepi beszélgetésen. Az események akkori fő szereplői- Papp László, István Tibor, Kapalai József, Nagy Zoltán egykori igazgatók, aligazgatók, Ciubotariu Éva mai igazgatóhelyettes, akkori tanár - azoknak az eseményeknek a láncolatát idézték fel, melyeknek nyomán az Ady Endre Elméleti Líceum visszakapta egykori státusát, magyar tannyelvű elméleti líceumi rangját. A visszaemlékezésekből kiderült, hogy létfontosságú volt felismerni a felfokozott érzelmi-hangulati állapot kínálta lehetőségeket, a pillanat eufóriáját, és azonnal, késlekedés nélkül cselekedni. Ahogyan Kis-Törék Ildikó  színművész elmondta: akkor mindenki úgy érezte, amit tesz, azt önmagáért teszi. Az önzetlen és bátor tettek eredménye volt az a bizonyos pecsét, mely utoljára került rá a ma is féltve őrzött jegyzőkönyvi lapra, és amely végérvényesen szentesítette, hogy az 5-ös számú Ipari Líceum román és magyar tagozata különválik, és a magyar tagozat önálló intézményként fog működni a továbbiakban saját épületében. Ady Endre nevét Ciubotariu Adrian akkori műhelytanár javaslatára vette fel az iskola 1990. január 27-én. 

A rendezvényen ott voltak az iskola akkori tanárai, Makai Judit, Lelescu-Magyar Rozália, Moldován Cecilia,  és akkori diákok is, akik megosztották a jelenlevőkkel a fordulat előtti évek egy-két humoros, drámai vagy éppen abszurd pillanatát. 

Az őszinte hangulatú, kedves visszaemlékezés az iskola jelenébe való visszatéréssel ért véget: az Örökségünk őrei című program diákok által készített kisfilmjét vetítették le a jelenlévőknek. 

 

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/a-gyorsasag-volt-a-siker-titka-2631534/

M5 Híradó 2020. február 3., 17-19.perc

https://www.facebook.com/erdelytv/videos/185354569506117/
FELVÉTELI 5. OSZTÁLYBA

 

FELVÉTELI 9. OSZTÁLYBA

 

ÉRETTSÉGI - BAC


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

Nem kellenek a megálmodott álmok,
Új kínok, titkok, vágyak vizén járok,
Röpülj, hajóm,
Nem kellenek a megálmodott álmok. (Ady Endre) Intézményünk alkalmazottainak átoltottsága:
Situația vaccinării personalului liceului:

63 fő, 75%

Mikes Kelemen Tantárgyverseny

Szárnypróbálgatások

 

 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad