„A jelenléti oktatást semmi sem pótolhatja”

2021. szeptember 08.

Több mint 730 diákkal kezdik meg az új tanévet a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban, közölte lapunkkal Vad Márta iskolaigazgató.

Tavaly nagy bizonytalanságban indult az új tanév, hiszen akkoriban a járványhelyzet miatt még nehezebb helyzetben voltak a tanintézmények, azonban idén sokkal inkább bizakodás volt érzékelhető Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatójának a hangjában. ,,Mindannyian lelkesen várjuk a tanévkezdést, és mindenki tanítani szeretne, élőben. Úgy gondolom, és a kollégákkal ezt közösen ki is jelenthetjük, hogy a jelenléti oktatást semmi sem pótolja. Mindenesetre megtanultuk az elmúlt két évben, hogy nagyon rugalmasan kell viszonyulni mindenhez” – fejtette ki Vad Márta. Mint megtudtuk, fel vannak készülve az esetleges korlátozásokra, változtatásokra is, de remélik, hogy erre nem lesz szükség. ,,Ha egy mód van rá – és erre kértem a szülőket is –, be kell tartani a szabályokat: beteg gyerek ne jöjjön iskolába. Ugyanezt kértem a kollégáktól is” – tette hozzá. Az iskola Wi-Fi ellátásán javítottak, és néhány új laptopot is beszereztek, annyit, amennyit a büdzsé megengedett, igyekeznek állandóan frissíteni az állományt. Egy rendszergazda is dolgozik most már az iskolában, hogy minden rendben legyen, illetve, mivel több informatikaterem működik az iskolában, erre már szükség is volt.

 

Dadaképzés

Az idei tanévben is minden osztály „teltházas”, és indítottak egy új szakot, a dadaképzőt. Egyelőre még dolgoznak a részleteken, viszont premiernek számít, ugyanis Bihar megyében magyar tannyelven ez az egyetlen ilyen szak. A tanrendet illetően megtudtuk, hogy a dadaképzős diákok heti három alkalommal egy bölcsődében végezhetik a szakmai gyakorlatot, az iskola hamarosan magyar tannyelvű bölcsődékkel köt ilyen jellegű szerződést. A dadaképző szak tulajdonképpen a filológia profilú osztályon belül fog működni, a törzsanyag 9. és 10. osztályban ugyanaz lesz, néhány tanóra pedig csoportbontásban fog zajlani. Ezenkívül még négy kilencedik osztály indul: matematika-informatika – intenzív informatika, matematika-informatika – intenzív angol, biológia-kémia és biológia-kémia – intenzív angol. Továbbá két ötödik osztály indul idén is, melyek szintén teltházasak. Összesen 730–740 diákkal kezdik a tanévet, de egyelőre zajlanak az átiratkozások, ezért pontos számot nem tudott közölni az igazgató.

Az iskola bentlakása iránt idén nagy volt az érdeklődős, közel 120 kérvényt nyújtottak be. Sajnos nem tudtak mindenkit az iskolában lévő bentlakásban elszállásolni, ezért a Szacsvay Imre Általános Iskola új bentlakását is igénybe vették, így a 11–12.-es fiúk ott fognak lakni.

A vezetőséget és a tanári kart illetően nem történtek nagy változások. Idén versenyvizsgák fognak zajlani az igazgatói és aligazgatói székért, addig is Vad Márta igazgató és Ciubotariu Éva aligazgató vezeti az iskolát. Szabó Gergő tornatanár ettől az évtől kezdődően címzetes tanára lett a tanintézménynek, és Módi Kinga tanárnő református vallásórákat fog tartani az iskolában, immár címzetes tanárként.

 

Évforduló

Vad Márta reménykedik abban, hogy idén már az iskolán belüli közösségépítés, a közös programok, diákprogramok is megvalósulhatnak, hiszen különleges évnek néznek elébe: 2022-ben az iskola fennállásának 250. évfordulóját ünneplik. Az ünnepségre már készülnek, de részleteket még nem árult el, hiszen sok minden változhat a járványhelyzettől függően. Külön öröm számukra, hogy jövő tavasszal vagy nyáron elkezdődhetnek az átfogó felújítások a tanintézményben. A felújítást a kormány finanszírozza, az erről szóló határozat már meg is jelent, a teljes összeg körülbelül 13 millió euró. Jelenleg várják a licit kiírását. ,,Szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani, többek között a római katolikus püspökségnek és képviselőinknek is, akik nélkül ez nem valósulhatna meg” – fejtette ki Vad Márta.

Az iskolában a szokásos nyári felújításokat, frissítéseket elvégezték: meszeltek, festettek, de igyekeztek nem túl sok pénzt fektetni ebbe, ugyanis remélhetőleg jövőre ezeket is sikerül megejteni. A pénzt inkább az informatikai állomány bővítésére, kábelezésre, egyéb felszerelésekre fordították. Az udvartisztítási munkálatokat éppen ottjártunkkor végezte az iskola két tornatanára: megnyírták a fákat, levágták a füvet és újrafestették a foci- és kosárpályán a jelzéseket.

Idén tavasszal egyébként felújították a könyvtár olvasótermét, sikerült a régi tölgyfapadlót is megmenteni hozzáértő szakemberek munkájával. Az olvasótermet kissé átrendezték, új berendezéssel látták el és a könyveket tematikusan rendezték el. Az olvasóterem jelenleg arra szolgál, hogy a tankönyveket csoportosítsák, ugyanis az iskola első napján ott vehetik át azokat a diákok. A tanévnyitót egyébként hétfőn, szeptember 13-án tartják 10 órai kezdettel az udvaron.

 

Törő Enikő

 

https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/a-jelenleti-oktatast-semmi-sem-potolhatja-3879641/?fbclid=IwAR2wda5cxaoWTp5woNbtTphX0wE02htEKZ2rtekqlxezfaPsL4Wp7PesiUQ




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad