Átadták a díjat a prózaolvasó verseny nyertesének

2022. március 21.

Az Ovisuli Egyesület az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is szervezett programokat az anyanyelv nemzetközi napja alkalmából. A versenypontokat már zsűrizték és a díjakat is átadták. A prózaolvasó verseny nyertesének díjátadóját az elmúlt napokban tartották az Ady Endre Elméleti Líceumban.

Pető Dalma, az Ovisuli Egyesület elnöke lapunknak kifejtette, hogy a Töltsük meg anyanyelvvel a Facebookot! elnevezésű mozgalmat idén is meghirdették, ezenkívül pedig két versenyt is kiírtak: óvodásoknak, elemiseknek és általános iskolásoknak rajzversenyt, középiskolásoknak pedig prózaolvasó versenyt. A rajzversenyen az óvodások kategóriájában Szűk Janka (Tasnád, 1-es számú hosszú programú óvoda) nyert, könyvvásárlási utalványt kapott. Az elemi iskolások kategóriájában első helyezést ért el Szakál Áron (Kolozsvár, János Zsigmond Unitárius Kollégium), második Katona Máté (Tasnád, Tasnádi Általános Iskola), a harmadik helyet pedig Bödő Jonathán (Érmihályfalva, Zelk Zoltán Általános Iskola) kapta meg. Mindannyian vásárlási utalványt kaptak. Az általános iskolások kategóriájában Calman Izabella-Regina (Érkeserű, Számadó Ernő Általános Iskola) lett az első, a második helyezett Éhik Orsolya Tamara (Nagyvárad, Dimitrie Cantemir Általános Iskola) lett, a harmadik pedig Bányász Patrícia-Tamara (Micske, Miskolczy Károly Általános Iskola). Mindannyian vásárlási utalványt kaptak. A rajzokat Perecz-Simó Annamária (a Diákokért Egyesület elnöke), Szántó Ildikó (a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezetének elnöke), Nagy Réka (a nagyváradi Orsolya óvoda igazgatója), Kéry Alexandra Regina (a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem első éves hallgatója) és Somogyi Orsolya (az Összefogás Nagyváradért Egyesület elnöke) pontozták.

 

Prózaolvasás

 

A prózaolvasó versenyen középiskolások vehettek részt, Tamási Áron Rügyek és reménység című novellagyűjteményéből kellett felolvasniuk részleteket, majd ezeket videóra rögzítve elküldeni az egyesületnek. A zsűrit Nagy Emőke (a Partiumi Keresztény Egyetem könyvtárának a felelőse), Mados Andrea (a Nagyváradi Művészeti Líceum magyar nyelv és irodalom szakos tanára) és Kardos M. Róbert (a nagyváradi Szigligeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze) alkotta.

 A nyertes Szellő Nikoletta lett, az Ady Endre Elméleti Líceum 10. D. osztályos diákja. A nyereményt az elmúlt szerdán az iskolában adták át. Nikoletta lapunknak elmondta, hogy a felkészülés körülbelül két hetet vett igénybe, sokat segített neki magyartanárnője, Kozma Éva. Az adys diáklány egy 400 lej értékű nyereményt kapott, megbeszélés alapján egy pár görkorcsolyát, egy okosórát, egy kulacsot és egy fizika képlettárat, ugyanis mint elmondta, fizikából készül érettségizni és matektanárnő szeretne lenni. Nikoletta hozzátette, hogy a versenyről a Facebookon értesült és bízik abban, hogy jövőre is megszervezik, ugyanis újra szeretne jelentkezni. 

 

Az iskola igazgatónője, Vad Márta is részt vett a díjátadón, büszkeséggel gratulált a sokoldalú diáklánynak, és elmondta, hamarosan visszaáll az iskolában a járvány előtti élet és a mozgalmas mindennapok. A díjátadón jelen volt Kéry Hajnal, a RMDSZ Nőszervezetének Bihar megyei elnöke is, aki elmondta, hogy idén az országos szervezet egyik pályázatának köszönhetően több nyereményt tudtak átadni, és tervezik ezután is támogatni a hasonló eseményeket. 

A versenyeket a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezete, az Ovisuli Egyesület, a Diákokért Egyesület, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi szervezete és Összefogás Nagyváradért Egyesülete szervezte. 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad