Adys öregdiákok munkáit állították ki a nagyváradi püspöki palotában

2022. május 20.

Mások mellett Márton Katalin, Jankó-Szép Noémi, Holló Cs. Kinga, a Kristófi család tagjai, Jovián György és Ferenczy Béla képzőművészeti alkotásai tekinthetők meg azon az időszakos kiállításon, melynek vernisszázsát kedden délután tartották a nagyváradi püspöki palota második emeletén, a 30. Festum Varadinum keretében.

Az Ady 250: „Ne félj hajóm, rajtad a Holnap hőse” című tárlat apropóját az adta, hogy 250 éve jött létre városunk nagy múltú iskolája, a Szent Orsolya Zárda, melynek kései örököse az Ady Endre Elméleti Líceum. Ennek megfelelően jelentős számú érdeklődő gyűlt össze a közel nyolc évtizedet átölelő kiállítás nyitóünnepségén. 80 évet, hiszen a legrégebbi közszemlére tett alkotás az orsolyita apácanővérek egyik növendékének munkáját dicséri, a legújabb pedig egy 2017-ben végzett öregdiák tehetségét bizonyítja. A változatos technikával dolgozó és műfaji megközelítéssel élő alkotók közt vannak hajdani és jelenleg is aktív tanárok, akik közt néhányuknál a mester és tanítványa esetéről is beszélhetünk. Sokak által szeretett, megbecsült és tisztelt képzőművészek, akik tevékenységükkel öregbítették iskolájuk és szülővárosuk hírnevét.

Az ünneplőket köszöntő Böcskei László megyés püspök úgy fogalmazott: állandóan úton vagyunk, haladunk, s ez az évforduló is ezt bizonyítja. Az iskola múltja igazolja: büszkék lehetünk, hiszen van mire visszatekintenünk, miből töltekeznünk. A püspöki palota patinás terei pedig csak tovább erősítik ezt az érzést, ugyanakkor azt is üzenik: nem állhatunk meg, hanem újabb és újabb lendülettel kell előre lépnünk, hogy akárcsak az elődeink, mi is sok széppel és jóval gazdagítsuk a környezetünket. Találkozzunk egymással, és merjünk élni az Istentől ajándékba kapott tálentumainkkal.

Vad Márta igazgató felidézte, hogy néhány hónappal ezelőtt, még a pandémia idején közvetítette a püspöknek Czirják Enikő tanár azon lelkes kérését, hogy a püspöki palota biztosítson helyszínt ennek a kiállításnak. Hasonló tárlatot már szerveztek a 235. évforduló alkalmából is, ami sikeresnek bizonyult, viszont a kezdődő felújítási munkálatok miatt az iskola épülete most nem alkalmas erre. Böcskei László pedig nyitottnak mutatkozott a kezdeményezésre.

A gyűjteményt Jakobovits Márta kerámiaművész mutatta be, aki ugyan nem ebben a líceumban végzett, de mint fogalmazott, „Ady-szimpatizáns”, hiszen az öregdiákok és tanárok közül sokakkal ápol baráti viszonyt, vagy voltak ők, illetve a családtagjaik tanítványai neki. „Ennek az iskolának szellemi kisugárzása van”, jelentette ki. Ezután mások mellett Márton Katalin, Jankó-Szép Noémi, Holló Cs. Kinga, a Kristófi család tagjai, Jovián György, Ferenczy Béla, Czirják Enikő, Mottl Román, Mottl Román Pál, Szalai József, Gyalai István, Erdődi József, Péli Barna, Péli Mandula, Urszinyi Mária, Balogh Zoltán, Hegedűs János, Lakatos Attila, Balla Tünde, Villányi Zoltán, Major Tamás, Ádám András képzőművészeti alkotásait, munkáját méltatta.

A zenei aláfestésről Füzesi Erik VIII. A osztályos diák gondoskodott, a kiállítás várhatóan őszig marad a püspöki palotában.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad