Teljes körű felújítást végeznek a váradi Ady-líceum épületén

2023. február 16.

Ebben az időszakban nemcsak diákok járnak iskolába a nagyváradi Ady Endre Líceumba, hanem munkások is. Igaz, utóbbiak nem tanulni mennek, hanem felújítani a régi, patinás épületet, melyre már igencsak ráfért egy alapos belső felújítás.

A Nagyvárad belvárosában megújult épületekről általában elmondható, hogy a külső homlokzatuk és esetleg tetőszerkezetük szépen fel lett újítva az elmúlt években, viszont legalább ugyanilyen fontos lenne az ingatlanok belső felújítása is, ami viszont több esetben elmarad. Az Ady Endre Líceum épületének utcafront felőli része is már korábban szép külsőt kapott, és végre elérkezett az az idő, amikor belső korszerűsítésen esik át a régi, patinás ingatlan. A munkálatok tavaly július elején kezdődtek meg, azt megelőzően a tervezés és az engedélyeztetés folyamata zajlott le. Az épület tulajdonosától, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tervezést és a kivitelezést egyben szerződtették le, a munkálat összköltségvetése 52 millió lej áfával együtt. Összesen hét cég dolgozik az épület korszerűsítésén, ezek az Abed Nego, a Constructorul Salard, a Drum Asfalt, a Drumuri Bihor, a KB Proiectare si Consultanta, a Novartis és a Pro-Arh cégek. Az utolsó három vállalkozás a tervezést végzi, az első négy pedig a kivitelező.

A munkálat teljes körű külső és belső felújítást foglal magában, kivételt képeznek az utca felőli homlokzatok, amelyek már korábban fel voltak újítva. A korszerűsítés során kicserélik a teljes épületgépészeti rendszereket, azaz a víz-, a villany-, a fűtés-, és a csatornarendszereket. Megjavítják, illetve ott, ahol szükséges, kicserélik a nyílászárókat, és a tetőhéjazat cseréje is tervbe van véve, a cél ugyanis az, hogy az épület maga minél energiahatékonyabb legyen. A munkálatokat az Úri (Roman Ciorogariu) utca felőli épületrészekkel kezdték az épületgépészettel, illetve a belső munkálatokkal. Egy kisebb szakaszon elkezdték az udvar felőli homlokzatok javítását is. Mondhatni, a munka jól halad, ugyanis a teljes beruházás 33 százaléka már elkészült, ami kicsivel több mint amennyit az előrehaladási tervben előre láttak. Az építkezés helyszínét egyébként az elmúlt időszakban meglátogatta Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter, hogy személyesen győződjön meg arról, hogy haladnak a munkálatok.

A kivitelezők szerint a legnagyobb kihívást az elavult épületgépészeti szerelvények felszámolása, illetve korszerűsítése és cseréje jelenti. További nehézséget okoz az, hogy a munkálatok az épületben folyó oktatási tevékenységgel párhuzamosan zajlanak. Mint azt a püspökségtől megtudtuk, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legjobban elkülönítsék a két tevékenységet. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a munkálatok ideje alatt az iskolai tevékenységekkel is alkalmazkodni kell a munkálatokhoz, mert csak így biztosítható az, hogy a munkálat a legrövidebb időn belül befejeződjön. 

Az oktatás megszervezése természetesen az iskola feladata. Ennek nehézségeiről Vad Márta igazgatónő beszélt lapunknak. „Az a szerencsénk, hogy az iskola tíz laboratóriummal rendelkezik, és minden helyet kihasználunk. Erre a periódusra megszüntettük a laboratóriumokat, mindenhol osztály van. Szinte hetente változtatjuk az osztályok elosztását. Ebben az időszakban nincs olyan, hogy ez vagy az a terem kinek az osztálya. Eleinte ezt nehéz volt megszokni, hogy szinte minden héten költözünk”. A költözésekkor a bútorzatot is ki- és be kell hordani, tárolni kell, ami külön feladatot ró az iskola személyzetére. Az igazgatónő kiemelte azt is, hogy külön útvonalakat határoznak meg a diákok és a munkások számára, amit azért meglehetősen nehéz megvalósítani, mert az épület régi és kacskaringós. A munkálatok természetesen sok porral és zajjal járnak, de „csak köszöntet tudok mondani a diákoknak, a kollégáknak, a szülőknek, amiért türelemmel és megértéssel kezelik ezt a helyzetet” – fogalmazott Vad Márta. Az épület felújításának kivitelezési határideje egyébként 2024. augusztus 31.

Pap István

 

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2023/02/teljes-koru-felujitason-megy-at-a-varadi-ady-liceum-epulete

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad