Sok a tehetséges fiatal matekos

2018. március 09.

Február 1–4. között Szovátán szervezték meg az Országos Magyar Matematika Olimpiát, melyen részt vett a nagyváradi Ady Endre Líceumnak az a nyolc diákja is, akik a megmérettetés megyei szakaszán első, illetve második helyet szereztek. Az ötödikes, illetve 8–12. osztályos adys diákok felkészítő tanárai Nagy Enikő Ilona, Kányádi Zoltán, Báthori Éva és Bődi János voltak. A Szovátán elért eredményeik alapján meghívást kaptak a március 14–20. között Kaposváron megrendezendő Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre a kilencedik osztályos Árva Norbert Ákos, aki az országos olimpián II. díjat kapott, továbbá a tizedik osztályos Barabás Zóra és a tizenegyedikes Salánki Miklós, ők dicséretben részesültek az országos versenyen.

Bolyai-verseny

Általános és gimnáziumi osztályok számára szervezik meg a Bolyai Matematika Csapatversenyt. Az általános iskolások megyei versenyét az Ady líceum csapata megnyerte, és részt vett a Budapesten szervezett országos döntőn. A 9–12. osztályosok regionális döntőjét január 5-én szervezték meg az Ady líceumban. A váradi suli a Hunnia-Dél régióban vetélkedett, ebbe a régióba beletartozott a tág értelemben vett Erdély, valamint a magyarországi Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyék. A regionális döntőben évfolyamonként több mint száz csapat versengett, az Ady Endre Líceumból kilenc csapat vett részt, és ezek közül négy csapat a legjobb hat között végzett. A kilencedik osztályosok versenyét az iskola Báthrak csapata – Árva Norbert Ákos, Bede Ákos, Bíró Timea és Divin Judit, felkészítő tanáraik Báthori Éva és Bődi János – megnyerte, és így kijutott a február 24-én Budapesten megrendezett országos döntőre, ahol harmadik helyezést ért el. Ezzel az eredménnyel a Báthrak csapata bejutott a júniusi nemzetközi döntőbe. Említést érdemel még a február 9–11. között Miskolcon megrendezett Dürer verseny országos döntője, amelyen az Ady Endre Líceum három csapata vett részt. További hír, hogy a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium saját természettudományi versenyére az idén meghívta a nagyváradi Ady Endre Líceum ötfős csapatát is. Mint azt Nagy Enikő Ilona tanárnő elmondta, nagy megtiszteltetés ez a váradi tanintézménynek, mert a Fazekas Mihály iskola versenyén kevés külsős intézmény szokott szerepelni, külhoni iskola pedig még kevesebb.

Díjátadó

Huszonharmadik alkalommal szervezték meg a 2–12. osztályosoknak szóló Zrínyi Ilona Matematika Versenyt, melynek megyei szakasza már lezajlott, a díjátadást az Ady líceum dísztermében tartották meg. A díjakat a megyei verseny két szervezője, Szabó Tibor és Báthori Éva adták át. A második osztályosok között Pencz Tamás, a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola diákja, Antal Fórizs Enikő tanítványa végzett az első helyen, a harmadikosok versenyét a szintén szacsvays Szatmári Patrik nyerte meg, aki Szilágyi Mária tanítványa, negyedik osztályban a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola diákja, Oláh József Gergely lett az első, ő Laza Éva tanítványa. Az ötödikesek versenyét is a micskei iskola diákja, Lakatos Bernadett nyerte meg, őt Hodgyai Edit készítette fel. A hatodikosok között Winkler Máté, a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákja lett az első, felkészítő tanára Jakab Ottó volt, a hetedik és a nyolcadik osztályosok versenyét a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium tanulói nyerték meg, név szerint Bodnár Mónika Brigitta, illetve Kun Édua Boróka, mindkettejük felkészítő tanára Kovács Clara volt. A kilencedikesek között Árva Norbert Ákos, az Ady líceum diákja bizonyult a legjobbnak, felkészítő tanára Báthori Éva volt, a tizedikesek között Éles Dávid, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum tanulója nyert, őt Nagy Olga készítette fel. A tizenegyedikesek versenyét a szintén adys Vezsenyi Ákos nyerte meg, aki ugyancsak Báthori Éva tanítványa, míg a tizenkettedikesek között Bodor Bence, a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákja végzett az élen, felkészítő tanára Betuker Enikő volt. A nyertesek nagy részét meghívták a verseny országos döntőjébe, mely Kecskeméten zajlik majd.

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/03/08/sok-a-tehetseges-fiatal-matekos.biharinaplo




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad