A 8. A-ban így telt az Iskola másképp-hét

2018. október 29.

Október 29.

Az Iskola másképp-hét első napján az osztállyal együtt elmentünk Johnny English különleges angol órájára. Sokat nevettünk rajta, és tanultunk tőle. Nagyon jól éreztük magunkat. A közös séta és a szép idő felüdítette az osztályt, és kellően megéheztünk, mire elértük következő célunkat, az olasz gasztronómiai különlegességekkel való ismerkedést. Így a hétfői nap nagyon tartalmasra sikeredett.

 

Október 30.

A második nap reggelén várakozással telten gyülekeztünk, hogy elindulhassunk kirándulni. Első úticélunk Kaplony volt, ahol egy ferences rendi szerzetes mesélt a rendről, a templom és a falu történetéről, majd bepillantást nyertünk a szerzetesek celláiba, megtekinthettük a könyvtárukat, amelyben még az 15oo-as évekből fennmaradt könyvek is találhatóak, illetve a templom kriptájában tiszteletünket tettük a Károlyi család, illetve az ott nyugvók előtt. Ezt követően elindultunk a Károlyi- kastély felé. A kastély kívülről és belülről is csodálatos volt. Körülvette egy hatalmas park, tele fákkal, kis utakkal és egy játszótérrel. Az előcsarnok is nagyon szép volt, egy nagy kandalló, egy zongora és lépcső volt benne. Az emeleten rengeteg szép szoba volt, festmények, bútorok, vadászatok során begyűjtött trófeák. Minden korhűen volt berendezve, kicsit az volt az érzésünk, hogy visszatértünk az időben. Gyönyörű időnk volt, igy a kastély parkjában való kis séta és pihenés után indultunk majd tovább. A nap utolsó állomása Ady Endre szülőházának megtekintése volt a róla elnevezett faluban. Ezek után hazafelé vettük az irányt, és egy jót mulattunk a buszon.

.                                                                                                                                              

Október 31.

Az Iskola másképp- hét harmadik napján a feladatunk az Európai Unió tagállamai közül Lettország ismertetése volt. Ebből készült fel az osztály és próbált meg minél több információt szerezni és mindezt olyan formába önteni, hogy más osztály számára is érdekes legyen. Zászlókat és plakátokat készítettünk, képeket nyomtattunk és vágtunk, színeztünk, ragasztottunk, hajtogattunk. Mikor minden dísszel készen voltunk, elkezdtük az osztálytermet előkésziteni, hogy odavarázsoljuk Lettországot. Felragasztottuk a képeket, információkat írtunk a táblára. Mindenki kivette a részét a munkából és nagyon szorgosan dolgozott.

 

November 1.

Csütörtökön először az osztályban gyülekeztünk és tökéletesítettük Lettország bemutatóját. A későbbiekben néhányan az osztályban maradtak, hogy bemutathassák Lettországot. Az osztály többi tagja meglátogatta más osztályok bemutatóit, információkat nyerve igy az Európai Unió többi tagállamáról is. Akik az osztályban maradtak, azok nagyon érdekes dolgokat meséltek, és lett finomságokkal kínálták meg a látogatókat . A többi osztálytól szerzett információk alapján nekifogtunk a “Mi ilyennek látjuk az Európai Uniót” kompozíció előkészítéséhez, és közben megbeszéltük azt, hogy ki mit látott aznap az országok látogatásakor, és kinek mi tetszett a legjobban.

 

November 2.

A pénteki napon az összegzésé volt a főszerep. Mindenki az általa megismert EU- tagállamról pár fontos gondolatot örökitett meg, illetve annak az államnak a zászlóját rajzolta meg. A zászlókat olyan módon próbáltuk elhelyezni, ahogyan a tagállamok csatlakozása történt az EU-hoz. Ez a nap a jókedvé és szórakozásé volt. Jó volt együtt lenni, együtt gondolkozni és dolgozni.  Így látjuk mi az osztályunkat is, mint egy nagy, színes és vidám Uniót!

 

 

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad