A 10.A a dunaföldvári diákokkal és tanárokkal Nagyváradon és környékén

2019. április 27.

A dunaföldvári diákokkal első közös élményünk a Bányavakság cìmű színdarab megtekintése volt. Később városnézésre indultunk, megnéztünk néhányat Nagyvárad nevezetes épületei közül, végül körbevezettük őket iskolánkban.

A következő napon a nagyszalontai Csonka- toronyba látogattunk el, ahol az Arany János Emlékmúzeumban ismerkedtünk a hagyatékkal, majd Cseke Sándor tanár úr érdekes információkat osztott meg velünk a szoborparkról, ahol Szalonta több híres szülöttjének szobra is helyet kapott. Azután benéztünk a református templomba, majd meglátogattuk az Arany valamikori szülőházának helyére épült tájházat, útba ejtve néhány híres szalontai házát is (melyek előtt csak elolvastuk az emléktáblára írottakat). A nagyszalontai látogatás végéhez érve visszautaztunk Nagyváradra bekukkantani a nagyváradi várba. A várban az idegenvezetőnek köszönhetően sok érdekességet tudhattunk meg többek között az újonnan feltárt emlékekről, megnéztük az alagsori lapidáriumot és az ásványtani kiállítást is. Az iskolában a dunaföldváriak Ady verseiből összeállított műsort adtak elő, majd elkezdtük az együtt bemutatandó táncok megtanulását.

Vasárnap Torda fele vettük  utunkat s útközben megszemléltük a bánffyhunyadi református műemlék-templomot. A tordai sóbányában gyönyörködhettünk a só kivájásának nyomaiban, bejárhattuk a szinteket és gyalog leereszkedhettünk a csónakázó-tóig. Utunk megkoronázásaképp tettünk egy sétát a Tordai- hasadékban.

Hétfőn Vársonkolyosra és Körösrévre látogattunk el a dunaföldvári diákokkal. Be tudtuk mutatni Sonkolyos és Rév természeti szépségeit, a révi cseppkőbarlangot, közben pedig egyre jobban összebarátkoztunk.

A keddi nap egyszerű tanítási napnak indult, a dunaföldvári diákok (velünk együtt) vehettek részt a tanítási órákon, illetve más profilú osztályba is beülhettek. Ez után egy hosszú és izgalmas táncpróba következett. A tánc során sokat nevettünk és tanultunk is egyaránt. Ezt követően a vendégeinket finom és jól kiérdemelt ebéd várta.

 

Az hiszem, mindannyiunk számára megérte megismerkedni Nagyszalonta nevezetességeivel és a környék természeti adottságaival, az újonnan szerzett barátokkal pedig alig várjuk a mielőbbi találkozást.

 

Szerkesztette -a X. A-s diákok közreműködésével: Komlósi Róbert

 




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad