X. D - 2018 / 2019

Matematika – informatika – intenzív angol
Osztályfőnök: Kirkósa Enikő
01. Árva S. Cs. Norbert - Ákos
02. Baczoni S.A. Boglárka
03. Bagdán L. E. Kristóf
04. Bagosi S. Ákos-Sándor
05. Balogh - Soos Cs. Norbert - Hunor
06. Baranyi Zs. Tűnde
07. Bede F. Ákos-Máté
08. Buchműller A. Edmond
09. Creţ R.S. Klaudia-Henrietta
10. Czencz Z. Róbert - Ruben
11. Demeter I.R. Reka
12. Diószegi L. Réka
13. Divin G. A. Judit
14. Dobrai Zs. Mercédesz-Ivett
15. Doczi I.Cs. Richard-Noel
16. Drăgan D. Ana-Noemi
17. Filep A.Cs. Ákos-Ferenc
18. Halász P.M. Dóra
19. Kor I. A. Mark - Attila
20. Létai Z. K. Júlia
21. Majercsik A. Szilárd-Attila
22. Nagy S. Richard - Antonio
23. Páll E. András
24. Révész R. Balázs
25. Simon I.L. Petra
26. Szabó Z. Ádám - Krisztián
27. Szűcs E. Márton
28. Tarsoly J. Kincsö-Henrietta
29. Urak I. M. József
30. Vad Z. Mátyás


2019. március 14.

A nap verse: Sorsunk

Előadja Majercsik Szilárd X. D2019. március 13.

A nap verse: Az Értől az Oceánig,

Előadja Demeter Réka X. D

Előadja Demeter Réka X. D2019. március 06.

Ízelítő pályaválasztási kérdésekből

Ízelítő pályaválasztási kérdésekből

A Partiumi Keresztény Egyetem egyik oktatója és néhány, közgazdasági szakon tanuló hallgatója fogadták el meghívásunkat, és jöttek el osztályfőnöki órára, hogy bemutassák az egyetemet, az ott folyó diákéletet. A diákok számára érdekes volt arról hallani, hogy az igazán nagyot alkotó emberek mind sokoldalúak voltak, nem csupán egyetlen tudományterületen jeleskedtek. Éppen ezért Székedi Péter tanár úr arra biztatta a tizedikeseket, hogy legyenek nyitottak mindenre, hiszen nem tudhatják, hogy a gyorsan változó világban - tanulmányaik befejezése után - éppen mi lesz az a szakma, ami a megélhetésüket fogja biztosítani.2019. február 25.

Betekintés egy másik világba

Betekintés egy másik világba

Adys diákok is ellátogattak a Budapestről Váradra elhozott Láthatatlan kiállításra. A középiskolai diákoknak lehetőségük adódott bepillantani a látássérültek hétköznapjaiba, és megismerni azt, hogyan lehet eligazodni a szem kiiktatásával, a maradék négy érzékszerv segítségével a világban.2018. november 07.

Osztályfőnöki óra - másképpen - a 10.D-ben

Osztályfőnöki óra -  másképpen - a 10.D-ben

Salvador Dali, Marc Chagall és Giorgio Chirico különleges, Váradon még nem látott műveit néztük meg osztályfőnöki órán a Vármúzeumban. 2018. november 02.

Uniós napok a 10.D-ben

Uniós napok a 10.D-ben A "másképp-hét" szerdai, csütörtöki és pénteki napja az országbemutató előkészítéséről, bemutatásáról, illetve a többi osztály bemutatóiból összegyűjtött információk összegzéséről, rendszerezéséről, és az ezek alapján összeállítandó kompozíció létrehozásáról szólt. 

2018. október 30.

A "másként-hét" második napja a 10.D-ben

A "másként-hét" második napja a 10.D-ben

Irodalmi-történelmi-művészeti kalandozás volt a 10.D -seknek a 9.E-vel közös osztálykirándulása. A Kaplony - Nagykároly - Érmindszent útvonalat jártuk be: meglátogattuk a kaplonyi kriptát és a nagykárolyi kastélyt, megnéztük Ady Endre szülőházát, és megkoszorúztuk iskolánk névadójának érmindszenti szobrát.2018. október 29.

A "másképp-hét" első napja a 10.D-ben

A "másképp-hét" első napja a 10.D-ben

A 10.D osztály első napja a séta és a mozizás jegyében telt. A késő reneszánsz stílus elemeit figyeltük meg a váradi várban sétálva: a Fejedelmi Palota vízsszintes tagolását, az ablakok szimmetriáját és a az ablakkeretek timpanonját, az épület ötszögű alaprajzát és a szép nevű bástyákat, miközben elbeszélgettünk Szent László, Vitéz János püspök és Mátyás  király Váradhoz fűződő kapcsolatáról.  Érdekes volt a középkori kivégzőeszközök és harcászati eszközök (akasztófa, guillotine, hajítógép) látványa is.

A vársétát közös filmnézés követte: a Johnny English Strikes Again című vígjátékot néztük meg a Lotus Center adysoktól nyüzsgő mozitermében. 2018. október 03.

Tokaji kiruccanás szárazon és vízen

Tokaji kiruccanás szárazon és vízen

Szent Mihály napjára, szeptember 29-ére esett az Ady-líceum 10.D osztályának őszi kirándulása. A kétnapos kiruccanásba sok minden belefért: megismertük a világörökség részeként számon tartott tokaji borvidéket és a sajátos hangulatú, körülbelül 4000 lakosú kisvárost, kenuztunk és hegyet másztunk, hajókáztunk és múzeumot látogattunk.

 

https://www.biharinaplo.ro/helyi/2018/10/09/tokaji-kiruccanas-szarazon-es-vizen.biharinaplo

 2017. november 22.

Ady 140 - rendhagyó magyaróra a 9.D-ben

Ady 140 - rendhagyó magyaróra a 9.D-ben November 22-én Adyra emlékezve kezdték a napot a 9.D-sek. 

2017. november 08.

Tudomány és művészet a debreceni kiránduláson a 9.D-vel

Tudomány és művészet a debreceni kiránduláson a 9.D-vel

A 9.D és a 8.A osztály idei első tanulmányi kirándulása a természettudományokhoz és a művészetekhez egyaránt kapcsolódott. Az Agóra Tudományos Élményközpontban tett látogatás során életünk mindennapi csodáinak megfejtésére nyílt játékos lehetőség: az interaktív térben több mint 30 tudományos alapú interaktív játékot próbáltunk ki, a robotika teremben megismerkedtünk a Tesla-tekerccsel, mely a dallamokat – többek között a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdal dallamát - fényjelenséggé, villámmá alakította, a planetáriumban bejártuk az egész őszi égboltot, és megcsodáltuk annak csillagképeit, szemügyre vettük a a Holdat, a Szaturnuszt és az Androméda-galaxist is, és látványos fizikai kísérleti bemutatón vettünk részt.

A Déri Múzeum egészen másfajta élményt tartogatott: a több mint 20 tárlat betekintést nyújtott a Debrecen környéki népélet világába, a debreceni polgárság hétköznapjaiba, de megcsodálhattunk egyiptomi múmiákat, 1848-as fegyvereket, páncélokat, hétköznapi és ünnepi viseleteket. Különleges élményt jelentett a 19-20. századi festészet egy-egy remekművének és a történelmi tablóknak (Madarász Viktor, Orlai Petrich Soma, Benczúr Gyula, Markó Károly alkotásainak)a  látványa, de a múzeumlátogatás fénypontja természetesen Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiája volt.

A Debreceni Református Kollégium előtt, elolvasgatva az emléktáblákon szereplő neveket,  nem mulasztottuk el a közös képet a kollégium egyik leghíresebb diákjával, Arany Jánossal sem.
© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad