Rendhagyó osztályfőnöki óra a 9.F-ben

2022. március 19.

A múlt héten a 9.F osztályfőnöki óráján – interaktív módon –Takács Péter osztályfőnök bemutatásában az álhrekről, azok veszélyeiről, rejtett céljairól, felismerésüknek 10 módozatáról volt szó. A bemutatót google docs-os kérdőiv formájában tudásfelmérés előzte meg, melyet minden órán részt vevő diák kitöltött. Ez után következett a bemutató, mely során az osztályfőnök kérdéseket tett fel a diákoknak: Miért veszélyesek az álhírek? Milyen célból készülnek álhírek? ... A gyerekek leleményes módon, ügyesen válaszolgattak. Sok konkrét példa felsorolása után a bemutatóban szó esett arról a 10 jelről, amiről az álhír, hamis nyereményjáték, a kamuposzt vagy nemzetközi szervezet nevében elkövetett csalás felismerhetővé válik.

Néhány kérdés, amire választ kaphattak a diákok a bemutató után:

Miért veszélyesek az álhírek?

• Átverik az embereket

• Káoszt teremtenek: az emberek már nem tudják, kinek hihetnek

• Félelmet keltenek és feszültséget szítanak (például nemzetiségek között)

• Lerombolják emberek és cégek jó hírnevét

• Meglopják az embereket (például az adathalász átverések)

• Egészségkárosítást, sőt akár haláleseteket is okozhatnak (például az orvoslással és gyógyítással kapcsolatos álhírek)

• Gond: az álhírek sokszor érdekesebbek, mint a valóság, ezért az emberek könnyen elhiszik.

• Az álhírek jelentik a belépőt a későbbi sokkal súlyosabb csalások számára! Ezért (is) nagyon fontos kiszűrni őket.

 

Milyen célból készülnek álhírek?

• Pénzügyi bevétel: lájkokat és követőket gyűjtenek. Minél több a követő és a lájkoló egy oldalon, annál nagyobb lehet a reklámbevétel, mert a hirdetők a nagy követőtáborral rendelkező oldalakon hirdetnek.

• Minél többen kattintanak egy weblapra, annál nagyobb lehet a reklámbevétel – vannak, akik álhírek/átverések révén érik el a sok kattintást, hogy minél több pénzük legyen.

• Politikai haszonszerzés: mások lejáratására készített álhírek, különböző csoportok (például nemzetiségek, vallások, politikai ellenfelek lejáratására készített álhírek)

10 jel az álhírek felismerésére

1. Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, vagy ami túlságosan felháborító, az gyanús.

2. Ha megosztást/lájkot kér, az gyanús.

3. Ha ismeretlen a hírt közlő magyar weblap és/vagy nem „.hu” a végződése.

4. Ha más, megbízható források nem közlik a hírt.

5. Ha túlságosan hosszú a cím és nem fejeződik be.

6. Ha nincs impresszuma a weblapnak, az gyanús.

7. Ha más, ismert weblapra emlékeztet a címe, de mégsem az.

8. Helyesírási hibák, magyartalan megfogalmazás.

9. Kis-és nagybetűk indokolatlan keverése, írásjelek összevissza használata.

10. Két (vagy három) kép egymás mellé szerkesztve.

10 szabály az álhírek és átverések kiszűrésére

1. Tudd, hogy mik az álhírek visszatérő jelei!

2. Gondolkodj, mielőtt bármit elhiszel vagy megosztasz!

3. Mindig fogadd egészséges gyanakvással azt, ami eléd kerül az interneten!

4. Attól, hogy valakit szeretsz, nem biztos, hogy igaz a róla szóló jó hír!

5. Attól, hogy valakit utálsz, nem biztos, hogy igaz a róla szóló rossz hír!

6. Mindig több jelet kell egyszerre figyelni!!! Egy jelből még nem biztos, hogy eldönthető, hogy álhír-e, ami elénk kerül.

Az óra végén egy utólagos felmérő tesztet töltöttek ki a gyerekek, amelynek kielemzése után egyértelműen látszott a kritikus gondolkodás előtérbe kerülése.

Az álhírekről szóló bemutatót a X.E osztály körében is megtartotta a tanár úr, hiszen 2 osztály (50 diák) számára vállalta minden képzésben résztvevő a hallottak továbbadását, a saját bemutató megtartását.

 

Néhány sorban az előzményekről:

Az álhírek és internetes átverések leleplezéséről indított képzést a Klebelsberg Kuno Egyesület Nagyváradon. Az EndFakeNews nevű program célja, hogy pedagógusokat és ifjúságsegítő szakembereket készítsen fel a médiamanipuláció és az internetes álhírek felismerésére, akik a tudásukat továbbadják a fiataloknak. A program szakmai vezetője Dr. Kenyeres Attila Zoltán, a debreceni Neveléstudományi Intézet adjunktusa.

A projekt további célja egy olyan román és magyar nyelven is megjelenő médiatudatossági tananyag és kapcsolódó módszertan összeállítása, mely ingyenesen hozzáférhető minden fiatalokkal foglalkozó pedagógus és ifjúságsegítő számára.

A projekt nyitórendezvényén a felkészítést Dr. Kenyeres Attila Zoltán az EKKE PK Neveléstudományi Intézet Andragógiai és Közművelődési Tanszékének adjunktusa, volt közéleti-politikai újságíró tartotta, aki az Amerikai Külügyminisztérium média- és újságírás ösztöndíjának korábbi nyertese. Kutatási területe a fake news és a médiamanipuláció, amely témában könyve is megjelent „Meghamisított valóság – a médiamanipuláció titkai” címmel. A nagyváradi felkészítő foglalkozás az EndFakeNews nevű összetett társadalmi projekt nyitórendezvénye volt, amelyen 12 pedagógus és ifjúságsegítő szakember vett részt. Ők vállalták, hogy saját osztályaikban, ifjúsági közösségeikben 50-50 fiatal számára továbbítják a megszerzett ismeretanyagot. A szervezők szeretnék, hogy minél több fiatalhoz eljusson a médiatudatossági segédanyag, ezért további 30 pedagógus képzését tervezik áprilisban, akik szintén vállalják, hogy előadást tartanak diákjaik számára. A projekt fontos kiegészítő eleme a romániai fiatalok médiatudatosságának felmérése, melyet interaktív kérdőíveken keresztül végeznek a bevont pedagógusok. Az így elért közel 1500-2000 fiatal fontos információkkal fog szolgálni a fiatalok kritikai érzékéről a médiatudatosság területén.

A programot a Holland Királyság Romániai Nagykövetsége támogatja.

Takács Péter, a IX.F osztályfőnöke

 




Zöld hét


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad