Betekintés egy másik világba

2019. február 25.

Adys diákok is ellátogattak a Budapestről Váradra elhozott Láthatatlan kiállításra. A középiskolai diákoknak lehetőségük adódott bepillantani a látássérültek hétköznapjaiba, és megismerni azt, hogyan lehet eligazodni a szem kiiktatásával, a maradék négy érzékszerv segítségével a világban. A csoportvezetők azt akarták megmutatni a látogatóknak, hogy a látáshiány okozta új helyzetben, a nehézségek mellett, a szem mint érzékszerv kiiktatásával is lehet szép és teljes a világ. A láthatatlan utazás vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett helyszíneken - például egy papírlemezekből kialakított labirintusban, teljesen besötétített szobában - történt, ahol csupán a vezetőnk hangjára, ízekre és tapintásra támaszkodhattunk. Megismerkedtünk a Braille-írással, kipróbáltuk azt, hogyan lehet csupán tapintás útján párosítani különbőző anyagokat,  illetve hogyan lehet eligazodni és megtalálni a helyes utat egy teljesen ismeretlen térben. Vezetőink hasznos tanácsokkal láttak el arra vonatkozóan is, hogyan segíthetünk látássérült embertársainknak különböző hétköznapi élethelyzetekben. 

 A Láthatatlan Kiállítás a nem látók és a látók világát igyekszik közelíteni egymáshoz, és pozitív élményeken keresztül tanítja meg, hogyan segíthetjük, és miképpen érthetjük meg egymást.




Iskola másként


Órarend 


Ady 250


 

Egy polc, egy könyv

A könyvtáros ajánlata

"...nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk." Tamási Áron



 



 

© 2016 Ady Endre Líceum Nagyvárad